Iohannis: Pentru România, Balcanii de Vest reprezintă o regiune de importanţă strategică

Iohannis: Pentru România, Balcanii de Vest reprezintă o regiune de importanţă strategică

„Mă bucur să mă aflu astăzi la Cetinje, în capitala istorică a Muntenegrului – un simbol puternic al culturii, al spiritualităţii, dar şi al curajului poporului muntenegrean. Marcăm, astfel, un moment de referinţă în istoria relaţiei noastre bilaterale – prima vizită a unui Preşedinte al României de la declararea independenţei Muntenegrului, în 2006. Astăzi am avut ample discuţii privind parcursul european al Muntenegrului şi sprijinul pe care România îl acordă. Împreună cu domnul Preşedinte, am abordat şi subiecte privind consolidarea relaţiei dintre statele noastre, în plan bilateral şi multilateral, precum şi situaţia securitate din regiune”, spune Klaus Iohannis.

El afirmă că România susţine şi va continua să susţină ferm procesul de extindere a Uniunii Europene cu partenerii din Balcanii de Vest şi statele candidate din vecinătatea estică.

„Suntem convinşi că această politică este cea mai bună investiţie în stabilitate, în prosperitate şi în consolidarea democratică a Europei. Muntenegru a făcut paşi importanţi în procesul de negociere şi vă felicit pentru determinarea dumneavoastră. Ataşamentul pentru valorile europene este vizibil şi prin alinierea deplină la politica externă şi de securitate comună a Uniunii Europene. Ritmul alert al negocierilor de aderare va depinde de meritele proprii şi de rezultatele reformelor pe care le implementaţi, în beneficiul cetăţenilor muntenegreni. Vă asigur că sprijinul României va continua, la fel şi disponibilitatea noastră de a oferi expertiză relevantă Muntenegrului, acolo unde este nevoie”, adaugă şeful statului român.

Klaus Iohannis afirmă că, împreună cu omologul său muntenegrean, a convenit să sprijine o prezenţă mai puternică a companiilor româneşti în Muntenegru, mai multe contacte la nivelul mediului de afaceri, în special la nivelul întreprinderilor mici şi mijlocii, susţinute în acelaşi timp de un dialog eficient şi periodic între autorităţi.

„Am subliniat interesul pentru dezvoltarea cooperării în multiple domenii, care să aducă beneficii tangibile pentru cetăţeni, precum apărare, afaceri interne, turism, energie, agricultură şi altele. Pentru viitorul societăţilor noastre şi al tinerilor, sprijinim oportunităţile de dezvoltare a relaţiilor educaţionale şi culturale, prin intensificarea contactelor interumane. Am discutat cu domnul Preşedinte şi despre situaţia regională din Balcanii de Vest, inclusiv din perspectiva consecinţelor negative pe care războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei le generează. Pentru România, Balcanii de Vest reprezintă o regiune de importanţă strategică. Urmărim cu prioritate promovarea securităţii în regiune, creşterea şi integrarea economică, inclusiv prin utilizarea oportunităţilor oferite de platformele de cooperare regională şi cele conţinute în Facilitatea UE pentru Reforme şi Creştere în Balcanii de Vest.Am salutat cooperarea dintre ţările noastre în cadrul NATO, atât în ceea ce priveşte regiunea Mării Negre, sprijinul pentru Ucraina, cât şi consolidarea Flancului Estic. Ca aliaţi, este foarte important să construim un spaţiu comun al rezilienţei împotriva dezinformării şi a campaniilor ostile de propagandă ale Federaţiei Ruse. Regiunea noastră are nevoie de state puternice, cu democraţii consolidate. M-am bucurat să regăsesc în discuţiile noastre o viziune proeuropeană profundă, asumată şi coerentă. Este de datoria noastră să valorificăm experienţa trecutului, să privim cu deschidere la oportunităţile prezentului şi să clădim un viitor cât mai bun pentru viitoarele generaţii. Acest viitor comun este în familia europeană”, încheie Iohannis.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].