Cercetătorii relevă cum câinii se adaptează la viaţa modernă, atingând o a treia etapă de domesticire

Cercetătorii relevă cum câinii se adaptează la viaţa modernă, atingând o a treia etapă de domesticire

Cercetătorii observă o potenţială a treia etapă de domesticire a câinilor, determinată de dorinţele oamenilor pentru animale de companie prietenoase, calme şi adaptabile la stiluri de viaţă sedentare moderne, scrie Daily Mail. Privite tradiţional ca animale de lucru pentru sarcini precum vânătoare şi pază, câinii sunt acum în principal prietenii oamenilor. Această schimbare a dus la creşterea nivelurilor de oxitocină, hormonul asociat legăturilor sociale, în special în cazul câinilor de serviciu, sporind tendinţa acestora de a căuta contactul cu oamenii.

Cercetările desfăşurate la Universitatea Linköping din Suedia au clarificat modul în care acest hormon influenţează comportamentul câinilor. Studiul a constatat că variaţiile în materialul genetic care afectează receptorii de oxitocină pot îmbunătăţi abilităţile sociale ale câinilor, inclusiv capacitatea lor de a „cere ajutor”. Prin observarea câinilor rasa Golden Retriever care încercau să deschidă un borcan cu recompense, cercetătorii au descoperit că cei cu o variantă genetică specifică au reacţionat mai puternic la oxitocină, făcându-i mai predispuşi să ceară ajutor de la stăpânii lor.

Brian Hare şi Vanessa Woods, experţi în comportamentul canin, afirmă că patrupedele se adaptează noilor lor roluri de tovarăşi, iar comportamentul şi biologia lor evoluează ca răspuns la această schimbare. Ei subliniază succesul câinilor de serviciu, care sunt instruiţi să se integreze perfect în vieţile oamenilor, afişând trăsături unice, cum ar fi calmul şi prietenia.

Pe măsură ce urbanizarea creşte, câinii petrec mai mult timp în interior şi interacţionează cu oameni şi animale necunoscute, ceea ce poate duce la comportamente maladaptive. Acest lucru i-a determinat pe cercetători să sugereze că nevoile în schimbare ale societăţii contribuie la această nouă etapă de domesticire, subliniind importanţa creşterii şi antrenării câinilor pentru a se adapta la stilurile de viaţă contemporane. În cele din urmă, autorii pledează pentru eforturi intenţionate în creşterea şi antrenarea câinilor pentru a crea tovarăşi bine adaptaţi, care să prospere în medii moderne.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].