Polonia vrea mai multe trupe americane în ţară şi anunţă că va investi, în 2025, 200 de milioane de dolari pentru a moderniza bazele folosite de SUA

Polonia vrea mai multe trupe americane în ţară şi anunţă că va investi, în 2025, 200 de milioane de dolari pentru a moderniza bazele folosite de SUA

Polonia continuă să investească în bazele militare în care sunt dislocaţi militarii americani, plănuind ca, în 2025, să aloce 200 de milioane de dolari pentru aceste eforturi, după ce, în 2023, a investit nu mai puţin de 300 de milioane de dolari în acest sens.

Anul trecut, Varşovia a investit 300 de milioane de dolari pe mai multe proiecte, inclusiv 93 de milioane de dolari pentru construirea unor barăci pentru forţele terestre americane şi a unei săli de mese în Powidz, un hub logistic esenţial pentru prezenţa armatei americane în Polonia.

Dintre aliaţii NATO din Europa, Polonia este singurul stat care este menţionat în NDAA pentru contribuţiile sale la misiunea SUA pe continentul european. Proiectele menţionate fac parte dintr-un acord de securitate bilateral care cere ca Polonia să susţină o bună parte din costurile de infrastructură necesare susţinerii prezenţei americane în ţară.

Investiţiile pentru anul viitor includ şi construcţii la Baza Aeriană Lask, unde există o prezenţă rotaţională a trupelor americane. Aceste investiţii se adaugă celor 132 de milioane de dolari investiţi pentru susţinerea operaţiunilor de supraveghere şi a operaţiunilor cu drone din regiune, precum şi a susţinerii misiunii de îmbunătăţire a comunicaţiilor şi a hangarelor de la bază. Alte 56 de milioane de dolari sunt dedicate lucrărilor de la baza Wroclaw, folosită pentru transferul de provizii militare americane în Polonia.

Eforturile Poloniei vin şi să susţină cererile repetate de la Varşovia pentru o prezenţă mai mare de trupe americane în această ţară, care se simte ameninţată constant de Rusia. Polonia este şi una dintre ţările care au crescut cheltuielile dedicate apărării, în ultimii ani, şi care plănuieşte să aloce, în 2025, 5% din PIB pentru apărare, astfel devenind ţara care dedică cel mai mare procentaj din PIB pentru apărare dintre statele NATO.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].