Rusia a transmis informaţii rebelilor Houthi din Yemen pentru a ataca navele comerciale din Marea Roşie

Rusia a transmis informaţii rebelilor Houthi din Yemen pentru a ataca navele comerciale din Marea Roşie

Militanţii Houthi din Yemen au folosit date satelitare din Rusia pentru a ataca nave în Marea Roşie cu drone şi rachete, a raportat Wall Street Journal pe 24 octombrie, citând o persoană familiarizată cu problema şi doi oficiali europeni ai apărării.

Houthi sunt un grup militant susţinut de Iran cu sediul în Yemen. După invazia israeliană în Gaza în 2023, Houthi au început să lanseze atacuri împotriva navelor occidentale în Marea Roşie. Datele ruseşti privind ţintele navale i-au ajutat pe Houthi să-şi extindă atacurile, au declarat sursele pentru WSJ.

Datele au fost predate prin intermediul Gărzilor Revoluţionare Islamice din Iran. O astfel de asistenţă arată cât de mult este dispus preşedintele rus Vladimir Putin să submineze ordinea economică şi politică occidentală, a scris WSJ. Potrivit experţilor, Rusia încearcă să instige la instabilitate din Orientul Mijlociu până în Asia pentru a cauza probleme SUA.

În total, peste 100 de nave comerciale au fost atacate. Statele Unite şi Marea Britanie au format o coaliţie de state care supraveghează traficul maritim şi au desfăşurat atacuri aeriene împotriva instalaţiilor de lansare rachete. Şi UE are o misiune navală în zonă, dar nu atacă pe teritoriul Yemenului, doar distruge rachetele şi dronele houthi. Israelul a atacat de două ori rebelii Houthi ca răspuns la rachetele lansate de grupul extremist susţinut de Iran.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.



Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].