Armata israeliană a lansat atacuri aeriene asupra Iranului / Au fost vizate bazele militare / IDF. 20 de ţinte au fost lovite / Teheranul minimizează efectele şi ameninţă cu un răspuns care să „umilească” adversarul

Armata israeliană a lansat atacuri aeriene asupra Iranului / Au fost vizate bazele militare / IDF. 20 de ţinte au fost lovite / Teheranul minimizează efectele şi ameninţă cu un răspuns care să „umilească” adversarul

UPDATE ORA 10.00 Presa iraniană minimiză atacurile: Israelul exagerează

Iranul minimizează atacurile de noapte ale Israelului şi neagă anunţul IDF că zeci de avioane de luptă au participat la raidul de represalii. „Rapoartele care susţin că 100 de avioane militare israeliene au jucat un rol în atac sunt minciuni absolute, deoarece Israelul încearcă să-şi exagereze atacul slab”, a declarat o sursă citată de agenţia de presă semi-oficială a Iranului, Tasnim. Raportul mai spune că avioanele israeliene nu au traversat spaţiul aerian iranian în timpul loviturilor şi că au cauzat doar pagube limitate. Anterior, Iranul a declarat că sistemul său de apărare aeriană a contracarat cu succes atacurile israeliene asupra ţintelor militare din provinciile Teheran, Khuzestan şi Ilam, cu „daune limitate” în unele locaţii. Sursa citată de Tasnim a mai spus că locaţiile Corpului Gărzilor Revoluţionare Islamice din Teheran nu au fost vizate.

Mass-media israeliană: atacul asupra Iranului a lovit 20 de ţinte

Atacul asupra Iranului a durat mai bine de trei ore, cu trei valuri diferite, timp în care Israelul a atacat baze militare, sisteme de apărare aeriană, unităţi de producţie de rachete şi lansatoare de rachete sol-sol în districtele Teheran şi Khuzestan şi Ilam în partea de vest a ţării. tara. Presa israeliană a relatat acest lucru. Potrivit New York Times, atacul a lovit 20 de ţinte diferite. Potrivit unor rapoarte, sistemele de apărare aeriană din Siria şi Irak au fost lovite de raidurile israeliene în timpul acţiunii pentru a acorda libertate de acţiune luptătorilor care se îndreptau spre Iran.

IDF: Forţele aeriene israeliene lovesc peste 70 de „ţinte teroriste” Hezbollah în Liban

Forţele aeriene israeliene au lovit peste 70 de „ţinte teroriste” Hezbollah în Liban, inclusiv poziţii antitanc, clădiri militare, depozite de arme, celule teroriste şi cartierele generale militare. IDF a spus acest lucru într-o declaraţie, explicând că în cadrul operaţiunii au fost ucişi militanţi, au fost confiscate arme şi au fost distruse infrastructura teroristă şi instalaţiile militare în sudul ţării. Potrivit notei, forţele IDF sunt operaţionale şi în centrul Fâşiei Gaza şi în Rafah, în sud.

Teheran: puterea iraniană va umili pe duşmanii. Media Iran: ţara este pregătită să răspundă la atac

Prim-vicepreşedintele iranian Mohammad Reza Aref a spus că „puterea Iranului va umili duşmanii patriei”, într-un mesaj pe contul său X, ca răspuns la atacurile israeliene asupra bazelor militare din unele oraşe iraniene. Între timp, Tasnim, o agenţie de presă apropiată Gărzilor Revoluţionare, a citat o sursă informată spunând că Iranul este pregătit să răspundă la noile atacuri israeliene în mod corespunzător. Sursa mai susţine că anunţul Israelului că a lovit 20 de locaţii din Iran este „fals” şi că se încearcă amplificarea unui atac „slab”.

UPDATE 07:00 Atacul s-a încheiat

„Cu puţin timp în urmă, IDF a finalizat un atac ţintit şi precis împotriva unor ţinte militare în mai multe zone din Iran. Avioanele noastre s-au întors în siguranţă acasă. Atacul a fost efectuat ca răspuns la atacurile regimului iranian asupra statului Israel şi a cetăţenilor săi în ultimele luni. Atacul de represalii a fost finalizat şi misiunea a fost îndeplinită”, a transmis armata israeliană.

Operaţiunea a fost numită „Zilele pocăinţei”.

Potrivit armatei, zeci de avioane ale forţelor aeriene israeliene au participat la operaţiune, la aproximativ 1.600 de kilometri de Israel.

Loviturile au fost efectuate în mai multe valuri pe parcursul mai multor ore, în diferite zone din Iran.

UPDATE 06:30 Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene avertizează Iranul să nu „facă greşeala” de a continua escaladarea

După finalizarea loviturilor Israelului în Iran, purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, avertizează într-o declaraţie în limba engleză că, dacă Iranul va „face greşeala” de a continua escaladarea, Israelul va răspunde.

„Pot confirma acum că am încheiat răspunsul israelian la atacurile Iranului împotriva Israelului”, spune el într-o declaraţie video.

„Am efectuat un atac ţintit şi precis asupra ţintelor militare din Iran – contracarând ameninţările imediate la adresa statului Israel. Forţele de Apărare ale Israelului şi-au îndeplinit misiunea”, spune Hagari.

„Dacă regimul din Iran ar face greşeala de a începe o nouă rundă de escaladare – vom fi obligaţi să răspundem”, continuă el.

„Mesajul nostru este clar: toţi cei care ameninţă statul Israel şi încearcă să antreneze regiunea într-o escaladare mai amplă – vor plăti un preţ greu. Am demonstrat astăzi că avem atât capacitatea, cât şi hotărârea de a acţiona decisiv – şi că suntem pregătiţi – în ofensivă şi în apărare – să apărăm statul Israel şi poporul israelian”, adaugă Hagari.

UPDATE 06:00 Atacul asupra Iranului s-a încheiat

Armata israeliană a transmis un comunicat în care afirmă că atacul asupra Iranului s-a încheiat.

„Cu puţin timp în urmă, IDF a finalizat un atac ţintit şi precis împotriva unor ţinte militare în mai multe zone din Iran. Avioanele noastre s-au întors în siguranţă acasă. Atacul a fost efectuat ca răspuns la atacurile regimului iranian asupra statului Israel şi a cetăţenilor săi în ultimele luni. Atacul de represalii a fost finalizat şi misiunea a fost îndeplinită”, a transmis armata israeliană.

Operaţiunea a fost numită „Zilele pocăinţei”.

Potrivit armatei, zeci de avioane ale forţelor aeriene israeliene au participat la operaţiune, la aproximativ 1.600 de kilometri de Israel.

Loviturile au fost efectuate în mai multe valuri pe parcursul mai multor ore, în diferite zone din Iran.

UPDATE 05:45 Netanyahu evaluează situaţia de securitate cu Gallant şi şefii serviciilor de informaţii

Premierul Benjamin Netanyahu şi alţi înalţi oficiali evaluează situaţia de securitate, anunţă biroul său, în timp ce armata efectuează un atac aerian asupra Iranului.

„Prim-ministrul Benjamin Netanyahu efectuează o evaluare a situaţiei de securitate la baza aeriană din Kirya (ministerul apărării) cu ministrul apărării, şeful armatei, şeful Mossadului şi şeful Shin Bet”, se arată într-un comunicat al biroului lui Netanyahu.

UPDATE 05:40 Iranul anulează zborurile pe toate rutele până la noi ordine

Un purtător de cuvânt al Organizaţiei Aviaţiei Civile din Iran a declarat că zborurile pe toate rutele au fost anulate până la noi ordine, relatează agenţia de presă de stat a ţării, IRNA.

UPDATE 05:30 Iranul ameninţă cu o „reacţie proporţională” la „agresiunea” israeliană

Iranul este pregătit să răspundă la orice „agresiune” israeliană, afirmă agenţia de presă iraniană Tasnim, citând surse.

„Nu există nicio îndoială că Israelul se va confrunta cu o reacţie proporţională pentru orice acţiune pe care o întreprinde”, au mai spus sursele iraniene.

UPDATE 05:20 Atacul israelian ar urma să mai dureze câteva ore

Washington Post relatează că se aşteaptă ca atacul israelian asupra Iranului să mai dureze câteva ore, citând o persoană informată cu privire la planurile militare ale Israelului.

Sursa spune că printre instalaţiile militare vizate se numără apărarea aeriană şi fabricile de producţie de rachete.

UPDATE 05:10 Un nou val de atacuri raportate în Iran

Toate cele trei posturi principale de televiziune din Israel raportează un al doilea val de atacuri asupra Iranului. Channel 12 citează rapoarte din Iran care afirmă că raidurile israeliene au loc în estul Teheranului şi la o unitate de comandă a Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice.

Potrivit reporterilor AFP, explozii continue au fost auzite şi dâre luminoase sunt vizibile pe cer în centrul Teheranului.

Reuters citează presa locală care afirmă că alte patru explozii au fost auzite în estul Teheranului şi că „apărarea aeriană este încă activă” în capitală.

Channel 12 raportează, de asemenea, că primul val de atacuri a vizat instalaţii de producţie de rachete şi de apărare aeriană.

Yisrael Ziv, fost şef al Direcţiei Operaţiuni a IDF, califică atacul israelian drept „istoric” şi afirmă că Israelul face de câteva ore „tot ce vrea” pe cerul Iranului, vizând unele dintre cele mai importante obiective militare ale ţării.

UPDATE 04:45 Austin a avut o convorbire telefonică cu Gallant

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a avut o convorbire telefonică cu omologul său israelian, Yoav Gallant, a declarat un oficial american din domeniul apărării pentru Reuters, după ce Israelul a anunţat atacul asupra unor ţinte din Iran.

Oficialul american, care a vorbit sub rezerva anonimatului, nu oferă imediat detalii despre conversaţia dintre Austin şi Gallant, inclusiv despre ce au discutat, cât de lungă a fost convorbirea sau la ce oră a avut loc.

UPDATE 04:25 Irakul suspendă zborurile până la noi ordine din cauza tensiunilor regionale

Ministerul Transporturilor din Irak a suspendat zborurile pe toate aeroporturile până la noi ordine „din cauza tensiunilor regionale”, a anunţat agenţia de presă de stat irakiană INA, după ce armata israeliană a declarat că a efectuat lovituri împotriva unor ţinte militare iraniene sâmbătă dimineaţă.

UPDATE 04:10 Presa iraniană scrie că atacul israelian a vizat mai multe baze militare din apropiere de Teheran

Agenţia de presă iraniană Fars raportează că mai multe baze militare din apropierea Teheranului au fost vizate de armata israeliană.

Presa iraniană afirmă, de asemenea, că nu sunt raportate incendii sau explozii la o rafinărie-cheie din Teheran.

La rândul său, televiziunea de stat iraniană afirmă că operaţiunile de la aeroporturile din Teheran, inclusiv aeroportul internaţional Imam Khomeini, sunt „normale”.

UPDATE 04:00 Agenţia de presă siriană SANA raportează că Israelul a atacat mai multe situri militare din sudul şi centrul Siriei.

Au avut loc mai multe explozii în apropiere de capitala Siriei, Damasc.

Loviturile au avut loc simultan cu lansarea de către Israel a unor atacuri asupra Iranului.

SANA relatează că apărarea aeriană siriană a doborât unele dintre rachetele israeliene, iar autorităţile încă evaluează pagubele.

UPDATE 03:30 Oficial israelian pentru NBC: Loviturile nu vizează instalaţiile nucleare sau câmpurile petroliere ale Iranului

Israelul nu atacă instalaţiile nucleare sau câmpurile petroliere iraniene şi se concentrează pe ţinte militare, a declarat un oficial israelian anonim citat de NBC.

„Ţintim lucruri care ne-au ameninţat în trecut sau care ne-ar putea ameninţa în viitor”, a declarat oficialul citat.

Administraţia Biden a îndemnat Israelul să nu atace astfel de ţinte, susţinând în acelaşi timp dreptul Israelului de a răspunde la atacul cu rachete balistice al Iranului.

UPDATE 03:15 Statele Unite nu participă la operaţiunile militare israeliene împotriva Iranului, a declarat un oficial de la Washington.

„Înţelegem că Israelul efectuează lovituri precise asupra unor ţinte militare din Iran ca exerciţiu de autoapărare şi ca răspuns la atacul cu rachete balistice al Iranului împotriva Israelului la 1 octombrie”, a declarat Sean Savett, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe.

UPDATE 03:00 În timp ce Israelul atacă Iranul, biroul lui Benjamin Netanyahu a publicat o fotografie în care premierul discută cu ministrul apărării Yoav Gallant şi cu generali de rang înalt din IDF în buncărul de sub baza militară Kirya din Tel Aviv.

UPDATE: Casa Albă a fost notificată cu puţin timp înainte ca Israelul să efectueze lovituri aeriene asupra Iranului, relatează Fox News.

ŞTIREA INIŢIALĂ: „Regimul din Iran şi proxy-urile sale din regiune au atacat fără încetare Israelul începând cu 7 octombrie – pe şapte fronturi – inclusiv atacuri directe de pe teritoriul iranian”, afirmă armata.

„Ca orice altă ţară suverană din lume, statul Israel are dreptul şi datoria de a răspunde”, se arată în comunicat.

„Capacităţile defensive şi ofensive sunt complet mobilizate” a adăugat armata israeliană, adăugând că „va face tot ce este necesar pentru a apăra statul Israel şi poporul Israel”.

Cel puţin cinci explozii au fost auzite în apropierea capitalei iraniene Teheran, potrivit presei iraniene.

Atacul armatei israeliene vine pe fondul promisiunilor repetate ale liderilor de la Tel Avid din ultimele zile de a răspunde atacului Iranului, care a lansat 200 de rachete balistice către Israel pe 1 octombrie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].