5 trucuri sugerate de ştiinţă pentru a reduce dependenţa de smartphone şi de computer

5 trucuri sugerate de ştiinţă pentru a reduce dependenţa de smartphone şi de computer

Dependenţa de smartphone-uri şi de alte dispozitive electronice este o problemă despre care se vorbeşte din ce în ce mai des, cu un vârf în perioada pandemiei, când dispozitive electronice erau aproape singurul mijloc pentru a păstra legătura cu prietenii, familia şi cu cunoştinţele.

Fenomenul a afectat pe toată lumea într-o anumită măsură, dar cei mai tineri par să fi suferit mai mult decât alţii din cauza acestui ataşament particular faţă de smartphone până în punctul în care a fost inventat un termen pentru a descrie cele mai grave cazuri: Nomophobia, în engleză, no-mobile-phone-phobia.

Acest nou fenomen, care a explodat în ultimii ani, face obiectul unor multiple studii şi printre primele care au oferit un rezultat este cel realizat de clinica Screens and Gaming Disorder şi de Universitatea Macquarie din Sydney. Scoopul a fost de a contura cele mai bune strategii de reducere a impactului acestei dependenţe la tineri.

Cercetătorii au implicat 689 de cupluri de părinţi cu copii şi le-au propus să adopte cinci strategii diferite pentru a face faţă acestei probleme:

@ Setaţi limite pentru reţeaua WiFi de acasă;

@ Setaţi limite de date mobile;

@ Deconectaţi WiFi la culcare;

@ Negociaţi limitele de acces la dispozitiv;

@ Stabiliţi consecinţe, cum ar fi limite de acces pentru încălcarea regulilor.

La sfârşitul perioadei de probă, răspunsul părinţilor a fost în general pozitiv. 32% au declarat că au redus dependenţa copiilor de smartphone-uri.

Cea mai mare rată de succes (60%) a fost înregistrată folosind strategiile propuse de cercetători, mai ales în rândul părinţilor cu copii cu dependenţă de jocuri video.

Studiul a confirmat eficienţa limitată a confiscării dispozitivelor smartphone, PC sau consolă, strategie pe care părinţii decid adesea să o adopte.

Mai mult, dacă este o dependenţă, trebuie tratată ca atare, iar îndepărtarea bruscă a obiectului nu este niciodată cea mai eficientă strategie pentru rezultate pe termen mediu şi lung.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].