Premierul ungar Viktor Orban plănuieşte o vizită în Georgia, în timp ce UE avertizează producerea unor nereguli grave

Premierul ungar Viktor Orban plănuieşte o vizită în Georgia, în timp ce UE avertizează producerea unor nereguli grave

Premierul ungar Viktor Orban merge luni în Tbilisi, în cadrul unei vizite oficiale solicitate de Georgia, scrie POLITICO.

Călătoria lui Orban în Georgia are loc într-un context în care pe 26 octombrie au avut loc alegeri legislative în Georgia, iar partidul de guvernământ este acuzat că a fraudat scrutinul.

Deplasarea lui Viktor Orban în Georgia va dura 2 zile, în perioada 28-29 octombrie, iar premierul va fi însoţit de ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, ministrul economiei, Márton Nagy, şi ministrul de finanţe, Mihály Varga.

Deşi scrutinul a avut loc sâmbătă, Orbán i-a felicitat pe prim-ministrul Irakli Kobakhidze şi partidul Visul georgian pentru „victoria lor copleşitoare” înainte ca rezultatele alegerilor să fie publicate.

Un diplomat de rang înalt al UE a declarat sub anonimat pentru POLITICO faptul că vizita lui Orbán în Georgia ar trebui înţeleasă doar ca „un alt efort individual al lui Orbán, care călătoreşte în calitate naţională şi, în calitate de preşedinte al Consiliului, nu vorbeşte în mod expres în numele Uniunii Europene în faţa lumii exterioare”.

Duminică, Bruxelles-ul a avertizat cu privire la nereguli grave în cadrul scrutinului naţional, în care partidul de guvernământ Visul Georgian a atacat influenţa occidentală şi a ameninţat cu interzicerea opoziţiei.

Partidul de guvernământ se află în centrul unor acuzaţii de fraudare a alegerilor legislative, în timp ce preşedintele Georgiei a anunţat duminică faptul că nu va recunoaşte rezultatul scrutinului şi a lansat un apel către cetăţeni să iasă la protest.

În luna mai, partidul Visul Georgian a votat o lege a „agenţilor străini”, care este considerată că ar favoriza interesele Rusiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].