Războiul din Ucraina, ziua 978. Atacuri aeriene ruseşti au lovit Harkovul. Mai multe persoane, rănite / Canada livrează Ucrainei primele vehicule blindate de sprijin pentru luptă / Forţele ruse avansează în Chasiv Yar / NATO confirmă că trupe nord-coreene se află în regiunea Kursk

Războiul din Ucraina, ziua 978. Atacuri aeriene ruseşti au lovit Harkovul. Mai multe persoane, rănite / Canada livrează Ucrainei primele vehicule blindate de sprijin pentru luptă / Forţele ruse avansează în Chasiv Yar / NATO confirmă că trupe nord-coreene se află în regiunea Kursk

UPDATE WSJ: Coreea de Nord ar fi trimis soldaţi tineri şi slab pregătiţi în Rusia ca să lupte împotriva Ucrainei

Wall Street Journal a raportat că este posibil ca liderul nord-coreean Kim Jong Un să fi trimis în Rusia soldaţi tineri, cu vârste sub 20 de ani şi fără pregătire militară adecvată.

Dovezile video şi rapoartele serviciilor de informaţii sugerează că soldaţii nord-coreeni trimişi în Rusia sunt probabil tineri sub vârsta de 20 de ani care se află „în primele etape ale recrutării militare”.

UPDATE Zelenski propune prelungirea mobilizării şi a legii marţiale până în februarie 2025

Preşedintele Volodimir Zelenski propune ca Parlamentul ucrainean să prelungească legea marţială şi mobilizarea până la 7 februarie 2025.

Două proiecte de documente legislative bazate pe propunerea lui Zelenski au fost introduse în parlament. Preşedintele sugerează prelungirea mobilizării şi a legii marţiale pentru 90 de zile.

UPDATE Forţele ruse avansează în Chasiv Yar – serviciile britanice

UK Defence Intelligence a raportat în evaluarea sa din 28 octombrie că forţele de ocupaţie ruse au avansat în oraşul Chasiv Yar din regiunea Doneţk, scrie Ukrainska Pravda.

Raportul serviciilor de informaţii sugerează că este foarte probabil ca forţele ruseşti să fi traversat canalul din sudul Chasiv Yar şi să se fi apropiat de graniţele oraşului.

UPDATE Zelenski: India poate contribui la încheierea războiului din Ucraina prin blocarea economiei ruse

Premierul indian Narendra Modi poate influenţa sfârşitul războiului, deoarece este şeful unui stat foarte mare din punct de vedere al populaţiei, influenţei şi economiei, afirmă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în cadrul unui interviu acordat The Times of India.

„Modi poate influenţa sfârşitul războiului. Aceasta este marea sa valoare în orice conflict. Marea valoare a Indiei, o populaţie de un miliard şi jumătate, are un impact real asupra acestui lucru”, a spus el.

UPDATE Atac cu drone ruseşti asupra infrastructurii energetice din regiunea Sumî

În noaptea de 28 octombrie, trupele ruse au atacat instalaţiile energetice ale infrastructurii critice din districtul Konotop din regiunea Sumy cu ajutorul dronelor Shahed, anunţă administraţia militară regională din Sumî.

UPDATE ISW: Lipsa banilor şi a resurselor umane îl va forţa pe Putin să schimbe modul în care poartă războiul

Problemele economice şi lipsa resurselor umane l-ar putea forţa pe preşedintele rus Vladimir Putin să ia decizii importante cu privire la modul în care să furnizeze resurse pentru războiul Rusiei sau să schimbe modul în care acesta este purtat pentru a păstra stabilitatea regimului său, relatează Ukrainska Pravda, citând Institutul pentru Studiul Războiului.

Potrivit ISW, costul menţinerii războiului va creşte pe măsură ce Rusia continuă să cheltuiască resurse umane şi materiale la linia de contact. Resursele Rusiei sunt limitate, iar Putin nu poate ignora aceste costuri la nesfârşit.

UPDATE Canada livrează Ucrainei primele vehicule blindate de sprijin pentru luptă

Canada a furnizat Ucrainei un nou transport de vehicule blindate uşoare (LAV) 6.0 ACSV special configurate ca ambulanţe, a anunţat Operaţiunea UNIFIER a forţelor armate canadiene pe 26 octombrie, potrivit Kyiv Independent.

Numărul exact de vehicule rămâne necunoscut, iar această livrare vine după o instruire extinsă a personalului ucrainean în Germania.

Atacuri ruseşti asupra regiunii Harkov

Două persoane au fost spitalizate la sfârşitul zilei de duminică după ce Rusia a atacat oraşul Harkov – centrul administrativ al regiunii Harkov – cu bombe ghidate cu precizie şi a deteriorat mai multe clădiri rezidenţiale, a declarat primarul oraşului, Ihor Terekhov, conform Reuters.

Au avut loc mai multe atacuri asupra oraşului mai târziu în cursul nopţii, a declarat Terekhov pe canalul de mesagerie Telegram, avariind parţial mai multe clădiri.

Alte patru persoane au suferit diverse răni în regiunea Harkov mai târziu în noapte, a declarat guvernatorul regional Oleh Syniehubov pe Telegram.

Într-un atac asupra oraşului Chuhuiv, o clădire rezidenţială a fost avariată, a declarat Syniehubov. El a adăugat că nu au existat răniţi în acest atac.

Reuters nu a putut verifica independent informaţiile.

Nu au existat comentarii imediate din partea Rusiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].