Göbeklitepe sau locul în care umanitatea a făcut tranziţia de la vânătoare la agricultură
Ceremonia de inaugurare, care a avut loc pe 24 octombrie 2024, la Colosseum i-a reunit pe Vice-Ministrul Culturii şi Turismului din Republica Turcia, Gökhan Yazgı şi pe Directorul Parcului Arheologic al Colosseum-ului, Alfonsina Russo, care împreunună au deschis expoziţia, subliniind importanţa acestei colaborări culturale internaţionale. A fost apreciată colaborarea şi eforturile depuse de Italia şi Turcia pentru conservarea patrimoniului mondial.
Göbeklitepe, un sit neolitic care datează de peste 11.000 de ani, este catalogat drept cea mai veche structură monumentală construită de umanitate. A revoluţionat înţelegerea noastră despre istoria umană şi tranziţia de la societăţi de vânători-culegători la cele sedentare, agricole. Coloanele sale „în formă de T”, sculptate cu simboluri misterioase şi figuri de animale, atestă complexitatea comunităţilor umane timpurii şi ritualurile lor.
„Göbeklitepe şi regiunea mai largă Taş Tepeler, la care aparţine, prezintă primele monumente pe care umanitatea le-a construit vreodată. Această zonă, cu multiple structuri este un martor al începuturilor vieţii sedentare, una dintre cele mai importante transformări ale istoriei umane. Suntem încântaţi să expunem o parte din descoperirile regiunii la celebrul Colosseum. Îi mulţumesc sincer colegilor noştri italieni pentru viziunea lor de a promova şi conserva patrimoniul istoric al umanităţii.” a declarat Gökhan Yazgı, Vice-Ministrul Culturii şi Turismului din Turcia, în cadrul ceremoniei de deschidere.
Expoziţia va oferi vizitatorilor o experienţă unică şi captivantă printr-o expunere bogată de conţinut multimedia şi reconstrucţii 3D, permiţându-le să aprofundeze viaţa acestei civilizaţii antice. Vor fi expuse mai multe artefacte din Göbeklitepe, inclusiv reproduceri ale coloanelor monumentale şi reconstrucţii detaliate ale clădirilor găsite pe site.
Expoziţia a fost curatoriată de o echipă de experţi italieni şi internaţionali, dintre care îi enumerăm pe Alfonsina Russo, Roberta Alteri, Daniele Fortuna şi Federica Rinaldi, în colaborare cu Ministerul Culturii şi Turismului din Republica Turcia şi Ambasada Turciei la Roma. Iniţiativa face parte din sărbătorile culturale internaţionale care au ca scop conştientizarea publicului cu privire la conservarea patrimoniului arheologic mondial.
Pe lângă artefactele fizice care au ajuns la Colosseum direct din Turcia, expoziţia oferă conţinut interactiv, cum ar fi tururi virtuale şi videoclipuri informative care permit vizitatorilor să exploreze situl din diverse perspective. Evenimentul va include, de asemenea, conferinţe şi seminarii tematice, implicând experţi internaţionali în arheologie şi istoria artei. Recunoscut ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO în 2018, Göbeklitepe continuă fascineze arheologi din întreaga lume, oferind perspective unice asupra originilor religiei şi arhitecturii monumentale. Expoziţia de la Colosseum reprezintă una dintre cele mai semnificative oportunităţi pentru publicul italian de a se conecta cu această descoperire, care a rescris multe concepte istorice.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].