Schimbările climatice afectează agricultura: România a ajuns Tunisia, apa va fi cotată la Bursă
Seceta, arşiţa, lipsa irigaţiilor, probleme care acum un deceniu păreau uşor de gestionat, astăzi au devenit inevitabile. După patru ani de presiuni intense din cauza schimbărilor climatice, singura soluţie pentru viitorul agriculturii este o resetare completă, a fost unul dintre mesajele speakerilor evenimentului ZF Agrobusiness Summit 2024.
„Sunt fermier într-o zonă cumplit afectată de secetă, vin din judeţul Vrancea, la graniţa cu Galaţi şi cu Brăila. Noi, acolo, din 2020 până acum vedem cu ochii ce înseamnă schimbările climatice. Vedem cu ochii că în loc de 500 mm precipitaţii avem doar 240 anual, iar cu 240 mm, dacă facem o paralelă, vorbim de Tunisia“, a spus CEO al Frizon Group, care cultivă circa 4.500 de hectare cu cereale, inclusiv 260 de hectare cu cartofi.
Aceste schimbări climatice, jucătorii din agricultură, le ştiau şi în urmă cu 10-15 ani, dar până acum nu a ajuns cuţitul la os, a precizat Gabriel Stoian, CEO al Profeco, care pune pe piaţă fertilizanţi organici.
Teofil Dascălu, de exemplu, a început din 2009 primele proiecte de irigaţii, finanţate de Banca Mondială, şi menţionează că, deşi a fost foarte greu şi complicat, a ajuns la 1.800 de hectare irigate în acst moment. „Apa ar trebui listată la Bursă. E o mare valoare. Trebuie să fim conştienţi că în momentul acesta apa este risipită în agricultură şi în irigaţii“, a subliniat Dascălu.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].