Un fabricant de cârnaţi crede că a găsit răspunsul la problema ratonilor din Germania
Michael Reiss, un vânător care a înfiinţat o măcelărie în Kade, la aproximativ 90 de kilometri vest de Berlin, în 2022, a declarat pentru CNN că a dezvoltat ideea după ce a încercat să se gândească la un produs remarcabil pe care să îl ducă la târgul alimentar internaţional Green Week.
El şi-a dat seama că ratonii care sunt ucişi ca dăunători sunt pur şi simplu aruncaţi la coşul de gunoi şi a decis să întrebe oficialii locali dacă aceştia ar putea fi în schimb procesaţi şi transformaţi în alimente.
După ce a primit undă verde, Reiss a început să facă „bile de raton”, chifteluţe din carne de raton, despre care a spus că s-au dovedit a fi un succes la târg şi printre clienţii magazinului său, care se numeşte Wildererhütte.
Curând, Reiss a început să vândă online, iar acum produce în total şapte produse din carne de raton, inclusiv salam.
„Suntem singurul loc din Europa care vinde carne de raton”, a declarat Reiss pentru CNN.
„Oamenii vin de peste tot, uneori conduc 150 de kilometri pentru a veni la magazinul meu şi îl combină cu o excursie de o zi pentru că vor să încerce ratonul.”
„Este bine primit. Nimeni nu mi-a spus că este dezgustător sau că nu îl poţi mânca. Sincer, tuturor le place”, a spus Reiss.
Cei tentaţi să încerce ei înşişi ar putea fi încurajaţi şi de ceea ce Reiss descrie ca fiind un anumit grad de familiaritate.
„Ce gust are? Nu prea diferit de alte tipuri de carne pe care le cunoaşteţi. Nu are un gust prea unic. Este uşor mai moale decât alte tipuri de carne”, a spus el.
„Dacă aţi mânca doi cârnaţi, aţi şti care dintre ei este raton. Dar dacă nu ai şti, nu ţi-ai da seama că ceva este prea diferit.”
Deşi produsele de raton ale lui Reiss au devenit o atracţie inedită pentru vizitatorii din Kade, acestea sunt, de asemenea, un răspuns la o problemă serioasă, spune el.
După ce au fost introduşi în Germania pentru a fi folosiţi în fermele de blană în anii 1920, ratonii au fost eliberaţi pentru prima dată în sălbăticie în 1934, potrivit Uniunii pentru conservarea naturii şi biodiversităţii (NABU).
De atunci, mamiferele, care sunt foarte adaptabile şi pot trăi atât în oraşe, cât şi în păduri şi păşuni, s-au înmulţit rapid.
În prezent, în Germania există aproximativ 2 milioane de ratoni, a relatat agenţia de presă germană DPA, citând cercetători de la Goethe-Universität din Frankfurt.
Animalele, originare din America de Nord, cântăresc de obicei în jur de 10 kilograme, dar masculii mari pot ajunge la 20 de kilograme.
Ele reprezintă acum un pericol pentru biodiversitatea domestică, în special pentru reptilele şi amfibienii pe care îi mănâncă, potrivit Societăţii de cercetare a naturii Senckenberg din Germania.
Impactul lor asupra speciilor pe cale de dispariţie este atât de mare, încât unii au cerut ca populaţiile de ratoni să fie gestionate.
NABU, una dintre cele mai mari şi mai cunoscute societăţi de conservare din ţară, susţine că vânarea lor nu este soluţia.
Deşi iniţial au fost protejaţi, ratonii pot fi vânaţi în prezent în aproape toate landurile germane, însă modul în care trebuie să se procedeze cu ei rămâne controversat.
În schimb, ar trebui luate măsuri pentru a proteja mai bine speciile pe cale de dispariţie în general – ceea ce înseamnă că acestea ar fi mai puţin ameninţate de ratoni, spune grupul.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].