Ziua Mondială a Baklavalei . Un Delectabil Clasic Turcesc

Ziua Mondială a Baklavalei . Un Delectabil Clasic Turcesc

Considerat initial un desert regal sau ceremonial – baclavalua a fost concepută pentru prima dată în bucătăriile Imperiului Otoman, devenind un desert cunoscut pentru gustul său. Numai bucătarii special antrenaţi în arta preparării baclavalei puteau să o prepare, mai ales când era vorba de ceremonii şi sărbători. Mâinile pricepute ale maeştrilor creau aroma perfectă a baklavalei, cu straturile ei subţiri ca hârtia şi cu şerbetul îngroşat. Transmisă din generaţie în generaţie, cu reţeta sa tradiţională şi gustul său elaborate. Servirea baclavalei în zile speciale, cum ar fi nunţile, a fost păstrată ca tradiţie în Turcia până în ziua de azi.

Primul baclava recunoscută la nivel mondial a fost baclavaua de la Gaziantep. Majoritatea cunoscătorilor afirmă faptul că cea mai bună baclava se face la Gaziantep, provincie din sud-estul Turciei. În 2013, Comisia Europeană a acordat Baklavalei de la Gaziantep statutul de „denumire de origine protejată”, şi a transformat-o în primul produs turcesc înregistrat pe lista sa. Nu este surprinzător că gustul baclavalei de la Gaziantep este autentic, oraşul fiind un paradis culinar cu o bucătărie impresionantă. De altfel, bucătăria oraşului a fost recunoscută anterior, fiind inclusă în Reţeaua Oraşelor Creative UNESCO în domeniul gastronomiei.

Prepararea baclavalei, la fel ca în bucătăriile Imperiului Otomane, este transmisă din generaţie în generaţie la Gaziantep, printr-o relaţie maestru-ucenic. Singura modalitate de a obţine acest gust de neegalat este prin pricepere, atenţie la detalii şi precizie. Maeştrii întind foietajul în 40 sau 45 de straturi, umplându-l cu fistic local şi unt. Aluatul se coace în cuptoare tradiţionale, iar după coacere se adaugă şerbetul.

Cum au descris degustătorii prima lor experienţă cu baclavaua de la Gaziantep: „Întâi îi vezi culoarea galben-aurie, apoi auzi fâşâitul straturilor de aluat şi simţi aroma fisticului proaspăt şi a untului. În cele din urmă, are un gust uşor dulceag, dar savuros. Savuraţi-o!”

Varietăţi Fără Sfârşit

Deşi baklavaua de la Gaziantep este cea mai populară, acest desert se remarcă prin varietatea sa nesfârşită şi prin gustul său delicios în fiecare regiune. Cea mai importantă diferenţă dintre varietăţile de baklava constă în umplutură. În fiecare regiune, umplutura de baclava este preparată cu ingredientele locale disponibile. Având în vedere că Turcia are o geografie vastă cu diferite microclimate şi produse locale, ingredientele pentru umplutura de baclava variază în fiecare colţ al ţării. De exemplu, baclavaua de la Gaziantep conţine fistic, în timp ce baclavaua din regiunea Mării Negre are alune. Baklavaua umplută cu nuci este provine din Anatolia Centrală. Mai mult, în regiunea Tracia, vă puteţi bucura de baclava umplută cu migdale sau acoperită cu seminţe de susan.

Alte varietăţi de baclava poartă nume diferite în funcţie de metoda de tăiere şi de ingrediente. Printre diversele varietăţi denumite după metodele de tăiere se numără „havuç dilimi baklava” (baclava felie de morcov), „midye baklava” (baclava în formă de midie) şi „bülbül yuvası” (baclava în formă de cuib de privighetoare). În ceea ce priveşte ingredientele, „sütlü nuriye” este preparată cu lapte în loc de şerbet, „fıstık sarma” (împachetare cu fistic) şi „ceviz sarma” (împachetare cu nuci) care conţine o cantitate mare de nuci faţă de baclavaua originală, iar baclavaua kuru (uscată) are mai puţin şerbet.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].