Cercetătorii reînvie un tratament abandonat pentru cancerul de sân, după o descoperire surpriză
Medicamentul, numit ganitumab, fusese dezvoltat pentru a bloca un receptor specific de pe tumori care stimulează creşterea şi răspândirea cancerului. Deşi testele pe animale şi unele studii clinice arătau rezultate încurajatoare, cercetătorii nu reuşeau să identifice exact care paciente ar putea beneficia de acest tratament.
Analizând datele puse la dispoziţie de cercetătorii americani, Christopher Godina, cercetător postdoctoral la Universitatea Lund, a făcut o descoperire neaşteptată.
Contrar aşteptărilor, medicamentul funcţionează cel mai bine la pacientele ale căror tumori conţin nivele scăzute ale unei proteine numite IGFBP7. La acest grup, aproape 50% dintre tumorile agresive au dispărut complet înainte de operaţie, iar în cazul celor mai agresive tumori triple negative, rata de succes a ajuns la 66%.
Helena Jernström, profesor la Universitatea Lund, estimează că un sfert dintre pacientele cu cancer de sân agresiv ar putea beneficia de acest tratament. Mai mult, există posibilitatea ca medicamentul să fie eficient şi pentru alte tipuri de cancer.
Cercetătorii speră că această descoperire va convinge companiile farmaceutice să dezvolte medicamentul, oferind o nouă opţiune de tratament pentru pacientele cu cancer de sân agresiv, conform npj Precision Oncology.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].