Germania se alătură clubului ţărilor UE cu o fertilitate ultra-scăzută chiar într-o perioadă de suferinţă economică acută
Încă trei state din Uniunea Europeană, incluzând-ul pe cel mai populat, Germania, s-au alăturat listei ţărilor cu rate ale fertilităţii “ultra-scăzute”, evidenţiind amploarea provocărilor demografice ale regiunii, scrie Financial Times.
Datele statistice oficiale arată că rata natalităţii din Germania a scăzut sub 1,35 copii per femeie în 2023, sub pragul “ultra-scăzut” de 1,4 al ONU, caracterizând un scenariu în care ratele natalităţii devin greu de inversat.
Estonia şi Austria au scăzut şi ele sub pragul de 1,4, alăturându-se celor nouă ţări UE, printre care Spania, Grecia şi Italia, care în 2022 aveau rate ale fertilităţii sub 1,4 copii per femeie.
Scăderea ratelor natalităţii reflectă parţial faptul că oamenii amână momentul în care devin părinţi până în anii 30, implicând o “probabilitate mai mare ca aceştia să nu aibă la fel de mulţi copii pe cât ar dori din cauza ceasului biologic”, arată Willem Adema, economist la OCDE.
În lipsa imigraţiei, ratele scăzute ale fertilităţii înseamnă o populaţie de vârstă activă în scădere, sporind presiunile pe finanţele publice şi limitând creşterea economică.
De altfel, la nivelul întregii Europe, ratele natalităţii sunt în scădere, chiar şi în ţări ca Finlanda, Suedia şi Franţa, unde politicile prietenoase cu familia şi egalitatea mai mare de gen ajutaseră iniţial la creşterea numărului de bebeluşi.
Experţii cred că perturbările economice şi politice explică parţial tendinţa. Atitudinile sociale în schimbare ar putea juca de asemenea un rol.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].