A doua cea mai mare economie a lumii ia măsuri disperate pentru a rezolva una dintre cele mai mari probleme mondiale. Guvernul a ajuns până la a-i învăţa pe tineri să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească

A doua cea mai mare economie a lumii ia măsuri disperate pentru a rezolva una dintre cele mai mari probleme mondiale. Guvernul a ajuns până la a-i învăţa pe tineri să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească

Potrivit Financial Times, guvernele locale sună femeile căsătorite pentru a le întreba despre planurile lor de a avea copii şi oferă stimulente financiare părinţilor pentru a-i încuraja să aibă mai mult de un copil.

Universităţilor li s-a cerut să introducă aşa-numite cursuri despre iubire pentru studenţii singuri, iar articole regulate apar în media de stat despre beneficiile de a avea copii. Populaţia Chinei este în scădere, numărul deceselor depăşind pe cel al naşterilor, ceea ce pune presiune pe guvernele locale să abordeze o perspectivă demografică din ce în ce mai sumbră, conform Business Magazin.

„Populaţia Chinei se confruntă cu trei tendinţe majore: îmbătrânire, natalitate scăzută şi rate scăzute ale căsătoriilor,” a declarat economistul proeminent Ren Zeping într-un interviu pentru presa internă luna trecută. „Sunt mai puţini copii şi mai mulţi vârstnici. Viteza şi amploarea îmbătrânirii Chinei sunt fără precedent.”

Beijingul a promis subvenţii şi reduceri fiscale mai mari pentru părinţi, pentru a reduce costurile creşterii copiilor. În octombrie, Consiliul de Stat al Chinei a anunţat că lucrează la un plan pentru a construi o „societate prietenoasă cu naşterile” ca parte a unui pachet mai amplu de stimulare pentru a revigora economia. Detaliile acestui plan sunt încă în curs de elaborare. Între timp, femeile căsătorite din China, aflate în jurul vârstei de 20-30 de ani, primesc apeluri din partea oficialilor locali, care le întreabă despre planurile lor de a avea copii, conform mai multor surse citate de Financial Times şi postări de pe reţelele sociale. În unele cazuri, apelanţii le-au cerut femeilor să participe la controale prenatale. Alte apeluri au fost mai directe, oferind subvenţii pentru femeile care aveau mai mult de un copil. Pentru a atinge rata de înlocuire a populaţiei, fiecare cuplu ar trebui să aibă, în medie, 2,1 copii. O rezidentă din Zhejiang, care a preferat să rămână anonimă, a declarat că oficialii au oferit femeilor din zonă o subvenţie de 100.000 Rmb (aproximativ 14.000 de dolari) pentru al doilea copil.

În decembrie, o publicaţie a Comisiei Naţionale de Sănătate a solicitat universităţilor să introducă „cursuri de educaţie pentru căsătorie şi iubire” pentru a încuraja studenţii să formeze cupluri. „Universităţile sunt un loc important pentru ca studenţii să se îndrăgostească,” a scris publicaţia, citând un sondaj conform căruia 57% dintre studenţi au declarat că nu vor să înceapă o relaţie din cauza volumului mare de muncă. Articolul a propus ca universităţile să introducă cursuri despre teoria iubirii şi analiza cazurilor reale, pentru a promova „o cunoaştere sistematică a iubirii şi căsătoriei”. Totuşi, experţii sunt sceptici că măsurile oficiale vor convinge tinerii să întemeieze familii, mai ales în contextul şomajului în creştere şi al stagnării economice care limitează cheltuielile.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].