Wall Street, cea mai puternică Bursă de Valori din lume, a crescut cu peste 20% în 2024
În pofida unei scăderi de 2,7% în decembrie, coşul de acţiuni blue-chip a încheiat anul 2024 cu o creştere de 23,3 %, după o creştere de 24,2 % în anul precedent, marcând cea mai bună perioadă de doi ani de performanţă din acest secol. Indicele a înregistrat câştiguri anuale de peste 20% de patru ori în ultimii şase ani. S&P500 a închis la 5.881 de puncte. Maximul istoric a fost de 6.099 de puncte pe 6 decembrie. Pe de altă parte Dow Jones a urcat cu 12,8% după ce în decembrie a pierdut 5%.
Raliul a fost condus de marile acţiuni tehnologice expuse la inteligenţa artificială. Acţiunile producătorului de cipuri Nvidia au crescut cu 172% pe parcursul anului, în timp ce Meta, care a pariat, de asemenea, masiv pe această tehnologie emergentă, a crescut cu 65%. Acţiunile Palantir au avut o creştere de 345%, Vistra 260%. Pe de altă parte unicornul românesc UiPath a înregistrat o scădere de 47%.
Performanţa S&P 500 contrastează cu cea a pieţelor europene, Stoxx 600 câştigând 6 %, iar FTSE 100 5,7 %. Un indice MSCI al acţiunilor din Asia-Pacific a crescut cu 7,6 procente, informează Ziarul Financiar.
„Rareori piaţa americană a fost atât de excepţională”, a spus Michael Metcalfe, director de strategie macro la State Street Global Markets.
Acţiunile de pe Wall Street au fost susţinute şi de reducerea ratelor dobânzilor de către Rezerva Federală pentru prima dată de la pandemia Covid-19 şi de datele economice rezistente care au asigurat investitorii că SUA se îndreaptă către o aterizare uşoară. Aşteptările privind reducerile de taxe şi o reglementare mai permisivă în timpul celui de-al doilea mandat de preşedinte al lui Donald Trump au alimentat, de asemenea, câştigurile din ultimele luni.
Cu toate acestea, Chris Jeffery, şeful departamentului macro de la Legal & General Investment Management, administratorul unui fond de 1,4 miliarde de dolari în active, a declarat că există „destul de multe semnale de alarmă care ar trebui să ne facă să fim puţin prudenţi”.
Diferenţa dintre raporturile preţ-beneficii viitoare ale acţiunilor americane şi europene ar putea fi justificată doar dacă „crezi că ultimii 10 ani de creştere a câştigurilor în SUA, determinată de tehnologie pot continua şi pot continua pentru o perioadă foarte lungă”, a adăugat el.
De asemenea, investitorii au fost nevoiţi să îşi reducă aşteptările privind reducerile ratelor în cursul anului viitor. Având în vedere că inflaţia este încă peste ţintă, previziunile publicate de Fed, care sugerează că ratele dobânzilor vor scădea în 2025 cu mai puţin decât se spera anterior, au provocat cea mai slabă şedinţă a S&P 500 din ultimele patru luni la începutul lunii decembrie. Acest lucru a atenuat exuberanţa investitorilor după victoria lui Trump în alegerile din noiembrie şi a contribuit la scăderea indicelui cu 2,5 % în decembrie.
Acţiunile Megacap tech, inclusiv aşa-numitele Şapte Magnifice – Apple, Microsoft, Meta, Amazon, Alphabet, Nvidia şi Tesla – au fost din nou forţa dominantă pe piaţa americană.
Taurii susţin că creşterea veniturilor Big Tech şi potenţialul AI de a stimula productivitatea justifică evaluările.
Mike Zigmont, co-director de tranzacţionare şi cercetare la Visdom Investment Group, a declarat că, cu excepţia unei prăbuşiri a veniturilor, cei şapte magnifici vor rămâne foarte populari în 2025 datorită randamentelor extraordinare pe care le-au oferit în trecut. „Investitorii pur şi simplu le caută”, a spus el.
Cu toate acestea, câştigurile lor i-au determinat pe comentatorii pesimişti să facă comparaţii între piaţa de astăzi, plină de topuri, şi bula tehnologică care a explodat spectaculos la începutul mileniului.
În contrast cu câştigurile sectorului tehnologic, companiile din domeniul materialelor industriale s-au numărat printre cele mai slabe performanţe ale S&P 500 în 2024, deoarece economia în dificultate a Chinei şi temerile legate de o recesiune în SUA, care încă nu s-a materializat, au diminuat apetitul investitorilor.
Crizele de volatilitate au întrerupt pentru scurt timp ascensiunea constantă a S&P 500. În plus faţă de scăderea din decembrie, acţiunile s-au vândut puternic la începutul lunii august, cu scăderi care au depăşit sectorul tehnologic.
Cu toate acestea, la începutul lunii decembrie, expunerea netă lungă a administratorilor de active la S&P 500 a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii peste 20 de ani, conform sondajului lunar al Bank of America privind administratorii de fonduri la nivel mondial, ceea ce indică un „sentiment foarte optimist”.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].