Ceremonie funerară naţională pentru fostul preşedinte SUA Jimmy Carter

Ceremonie funerară naţională pentru fostul preşedinte SUA Jimmy Carter

Joe Biden, Donald Trump, dar şi Barak Obama au participat la ceremonia funerară naţională a fostului preşedinte american Jimmy Carter, la Catedrala Naţională din Washingtown.

Joshua Carter a deschis funeraliile bunicului său, Jimmy Carter, vorbind despre cât de devotat era fostul preşedinte clasei sale de şcoală duminicală de la Biserica Baptistă Maranatha din oraşul său natal, Plains, Georgia.

„A predat Biblia în fiecare duminică, din al Doilea Război Mondial până la Covid”, a spus Joshua Carter. „Pentru cât a călătorit bunicul meu, şi-a structurat viaţa astfel încât să fie acasă pentru a preda duminica. Era esenţial pentru viaţa lui”.

„Înainte de a-şi ţine lecţia biblică, bunicul meu vorbea despre săptămâna lui. Dacă monitoriza o alegere, vorbea despre ea. Dacă oprea un conflict, vorbea despre asta. Dacă a eliminat o boală, dintr-un sat sau dintr-o ţară, vorbea despre asta.”

„Iar când fratele meu a murit”, a continuat Joshua Carter, „a anunţat această veste la şcoala duminicală şi, de fapt, îmi amintesc că fratele meu a murit într-o duminică pentru că a fost singura dată când bunicul meu a întârziat vreodată să predea”.

Carter a spus că bunicul său şi-a petrecut tot timpul „ajutându-i pe cei în nevoie”.

„A construit case pentru oamenii care aveau nevoie de case, a eliminat boli în locuri uitate. A luptat pentru pace, oriunde în lume. Oriunde a văzut o şansă. Iubea oamenii. Şi ori de câte ori spunea aceste poveşti la şcoala duminicală, o făcea întotdeauna dintr-un motiv simplu: îl adora pe Prinţul Păcii şi îi poruncea.”

Jason Carter, nepotul lui Jimmy Carter, l-a descris în glumă pe bunicul său drept „primul milenar”, după ce a enumerat multe dintre poziţiile sale progresiste.

„În calitate de guvernator al Georgiei, în urmă cu o jumătate de secol, el a predicat sfârşitul discriminării rasiale şi sfârşitul încarcerării în masă. Ca preşedinte în anii 1970, după cum aţi auzit, a protejat mai multe terenuri decât orice alt preşedinte din istorie. Acum 50 de ani, a fost un luptător pentru climă, care a militat pentru o lume în care să conservăm energia, să limităm emisiile şi să schimbăm dependenţa noastră de combustibilii fosili cu surse regenerabile extinse”, a declarat Jason Carter.

„Şi apropo, a redus deficitul, a vrut să dezincrimineze marijuana, a dereglementat atât de multe industrii încât ne-a oferit zboruri ieftine şi, după cum aţi auzit, bere artizanală. Practic, cu toţi aceşti ani în urmă, el a fost primul milenar”, a spus el.

Dar în cele din urmă, a spus Jason Carter, „viaţa lui Jimmy Carter este o poveste de dragoste”.

„Şi, desigur, este o poveste de dragoste despre Jimmy şi Rosalynn şi cei 77 de ani de căsătorie şi serviciu”, a spus el. „Fiţi siguri că, în aceste ultime săptămâni, ne-a spus că este pregătit să o vadă din nou”, a spus el.

Preşedintele Joe Biden a spus, la rândul său, că atributul durabil al lui Jimmy Carter a fost caracterul său puternic. Amintindu-şi de susţinerea sa pentru candidatura lui Carter la preşedinţie în timp ce era un tânăr senator, Biden a spus că a bazat acea susţinere pe „ceea ce cred eu că este atributul durabil al lui Jimmy Carter: caracter, caracter, caracter”.

„Din această cauză, caracterul cred că este destinul. Destinul în viaţa noastră şi, sincer, destinul în viaţa naţiunii. Este o acumulare de un milion de lucruri construite pe caracter, care duce la o viaţă bună şi la o ţară decentă. O viaţă cu scop, o viaţă cu sens. Acum, cum găsim acea viaţă bună? Cum arată? De ce este nevoie pentru a construi un caracter? Scopul justifică mijloacele?”

„Prietenia lui Jimmy Carter m-a învăţat, şi prin viaţa sa, m-a învăţat, că tăria de caracter este mai mult decât titlul sau puterea pe care o deţinem”, a continuat Biden.

După slujba grandioasă, regretatul preşedinte a părăsit Washingtonul pentru ultima oară. Trupul neînsufleţit al lui Jimmy Carter va fi transportat în oraşul său natal, Plains, Georgia, pentru o înmormântare privată la reşedinţa familiei, potrivit CNN.

Jimmy Carter, cel de-al 39-lea preşedinte american, a murit duminică în casa sa din Plains, Georgia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].