Tudorel Toader: Eu cred că ar trebui să poată candida Călin Georgescu
„Prin urmare, în opinia mea, în lipsa unor fapte imputabile lui Călin Georgescu, acesta ar trebui, va putea să candideze şi românii să voteze. Ştim noi fraza aceea care este scrisă în multe decizii ale Curţii Constituţionale, care spune aşa: că esenţa democraţiei este faptul că minoritatea se exprimă şi majoritatea decide. Prin urmare, poporul va avea preşedintele pe care îl doreşte pe de-o parte, pe care îl merită pe de altă parte. Să nu uităm ceva. Faptul că în campanie se fac tot felul de enunţuri, tot felul de promisiuni, care sunt de captaţio, să atragă alegătorul. Multe dintre afirmaţii nu intră în competenţele preşedintelui. Şi oricine va fi ales, va ieşi din retorica electorală şi va intra în constrângerile, să spunem, demnităţii de preşedinte, care este o jumătate a puterii executive, în colaborare loială cu toate celelalte, dar nu poate să-şi depăşească competenţele, de a intra într-un conflict juridic de natură constituţională, ceea ce noi am mai văzut în perioada trecută”, spune la Antena 3 CNN fostul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader.
Întrebat dacă se poate repeta precedentul Şoşoacă, el afirmă că Georgescu a trecut prin filtrul Curţii Constituţionale, a trecut de BEC şi nu i s-au reţinut astfel de fapte similare celor reţinute de Diana Şoşoacă.
„Hotărârea privind-o pe Şoşoacă cu nume şi prenume s-a referit la persoană, hotărârea de anulare a alegerilor s-a referit la procesul electoral, la încălcări ale procedurii de alegere a preşedintului. Dar eu cred că a depăşit momentul acesta şi va fi judecat, în ghilimele, pe baza faptelor, dacă vor fi dovedite sau nu, care au stat la baza anulării alegerilor. Aici este cheia. Au fost anulate alegerile. Să vedem de ce, cine a viciat voinţa alegătorului, cine a încălcat procedurile electorale. Şi din această perspectivă eu cred că va putea sau ar trebui să poată candida”, menţionează fostul ministru al Justiţiei.
La remarca realizatorului, potrivit căreia eventualele fapte sau dovezi ar trebui validate definitiv de o instanţă, Tudorel Toader a spus: „Da, dacă vorbim de fapte penale. Dacă-s fapte penale, nu are timp să le tranşeze, să le stabilească definitiv instanţa de judecată. (…) Sigur, (pot fi şi alte fapte care să nu fie penale şi care pot fi luate în considerare de Curtea Constituţională – n.r.). Sunt contravenţii, sunt manipulări, influenţe ale voinţei alegătorului, care n-au conţinut penal. Că toată procedura electorală nu poate fi viciată doar prin penal”.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].