Războiul din Ucraina, ziua 1059. Ucraina loveşte echipamentul radar rusesc S-400 în regiunea Belgorod / Amiralul Rob Baurer reafirmă sprijinul NATO pentru Ucraina / Rusia pierde soldaţi si peste 200 de echipamente militare
Ucraina loveşte echipamentul radar rusesc S-400 în regiunea Belgorod
Forţele ucrainene au lovit echipamente radar ale avansatului sistem de apărare aeriană S-400 din regiunea Belgorod, Rusia, a raportat Statul Major General al Ucrainei pe 17 ianuarie. Atacul a avut loc pe 16 ianuarie şi a vizat poziţiile diviziei ruseşti de rachete antiaeriene din regimentul 568.
Potrivit comunicatului, staţia radar 92H6 a sistemului S-400 a fost distrusă, indicând o lovitură de succes. De asemenea, forţele ucrainene au atacat poziţiile unei companii radar aparţinând batalionului de radiotehnică al regimentului 336 din aceeaşi regiune, provocând pagube echipamentului şi vehiculelor ruseşti. Moscova nu a comentat încă aceste afirmaţii, iar informaţiile nu au fost verificate independent.
Regiunea Belgorod, situată la graniţa cu Ucraina, este frecvent vizată de atacuri cu drone transfrontaliere.
Amiralul Rob Baurer reafirmă sprijinul NATO pentru Ucraina
NATO a preluat o parte din responsabilităţile de coordonare a asistenţei pentru Ucraina de la Statele Unite, cu acordul Washingtonului, a anunţat şeful Comitetului Militar al NATO, amiralul Rob Bauer, pe 16 ianuarie. Această schimbare are ca scop asigurarea unui mecanism stabil de sprijin pentru Ucraina, indiferent de schimbările politice din SUA., scrie The Kyiv Independent.
Decizia vine pe fondul îngrijorărilor că administraţia preşedintelui ales Donald Trump, care urmează să fie învestit pe 20 ianuarie, ar putea reduce sprijinul militar pentru Ucraina sau ar putea presa Kievul să accepte concesii dificile pentru a ajunge la un acord de pace cu Rusia. Bauer a subliniat că acest cadru stabil de sprijin a fost stabilit în urma Summitului NATO de la Washington din iulie 2024 şi include mecanisme precum Grupul de Asistenţă pentru Securitate-Ucraina (SAG-U) şi Centrul Internaţional de Coordonare a Donatorilor (IDCC).
“Aceste mecanisme, care au fost anterior coordonate de SUA, sunt acum integrate în structura NATO, cu acordul deplin al Washingtonului,” a explicat Bauer. Schimbarea este menită să consolideze sprijinul internaţional pentru Ucraina, chiar dacă implicarea directă a SUA ar putea fi redusă în viitor.
Amiralul olandez a declarat că această decizie aduce mai multă siguranţă pentru Ucraina, în special pentru comandantul-şef Oleksandr Sîrski. „Pentru el, războiul nu se schimbă în funcţie de ce se întâmplă la Casa Albă. Războiul continuă luni şi pentru Ucraina este esenţial să ştie că sprijinul rămâne constant,” a adăugat Bauer.
Atac cu drone asupra regiunii Odessa: infrastructura portuară şi clădiri rezidenţiale avariate
În noaptea de 17 ianuarie, ocupanţii ruşi au lansat un atac cu drone asupra infrastructurii portuare din cartierul Izmail, regiunea Odessa. Deşi nu au fost raportate victime, mai multe clădiri au suferit avarii, inclusiv faţadele unor clădiri rezidenţiale.
Şeful Administraţiei Militare Regionale Odessa, Oleg Kiper, a declarat pe Telegram că forţele de apărare aeriană ucrainene au lucrat intens pentru a contracara atacul. El a subliniat că ţinta principală a ruşilor a fost infrastructura portuară vitală pentru regiune.
Toate serviciile relevante sunt active la locul atacului, iar autorităţile investighează şi documentează consecinţele acestui nou act de agresiune. Kiper a descris evenimentul drept un alt exemplu al terorismului practicat de ocupanţii ruşi.
Rusia suferă pierderi, cu aproape 1.700 de soldaţi eliminaţi şi peste 200 de echipamente distruse într-o singură zi, conform Ukrainska Pravda
În ultimele 24 de ore, Forţele de Apărare ucrainene au neutralizat 1.670 de invadatori ruşi şi au distrus peste 200 de unităţi de arme şi echipamente militare ale acestora, potrivit Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.
De la începutul invaziei pe 24 februarie 2022 şi până pe 17 ianuarie 2025, pierderile totale ale forţelor ruse includ aproximativ 815.820 de militari, 9.803 tancuri, 20.381 de vehicule blindate de luptă, 22.019 sisteme de artilerie, 22.566 de UAV-uri operaţional-tactice, 34.256 de unităţi de echipamente auto şi cisterne, precum şi 3.699 de unităţi de echipamente speciale.
Atac cu drone ruseşti în regiunea Kiev. Un copil de 12 ani a fost rănit
Unităţile de apărare aeriană ucrainene au interceptat ţinte deasupra unui oraş din regiunea Kiev, a afirmat Mykola Kalashnyk.
Resturi de drone doborâte au rănit un băiat de 12 ani. Băiatul a fost internat în spital şi primeşte îngrijiri medicale, a spus Kalashnyk.
Resturile care au căzut au provocat, de asemenea, izbucnirea unui incendiu într-o cafenea. Incendiul, care a afectat o suprafaţă de aproximativ 200 de metri pătraţi, a fost lichidat. Explozia a spart ferestrele unei clădiri din apropiere.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].