Cum poate România să ia faţa Franţei, Germaniei şi Poloniei în agricultură. Cum pot ajunge fermierii români în top în Europa

Cum poate România să ia faţa Franţei, Germaniei şi Poloniei în agricultură. Cum pot ajunge fermierii români în top în Europa

Agricultura este un sector în care activează 20.000 de firme şi care generează 54 de miliarde de lei cu aproape 80.000 de angajaţi, este unul dintre cele mai importante pentru economie, iar în contextul actual, când discuţiile despre mâncare şi securitatea alimentară sunt tot mai intense, importanţa sa creşte. Cu toate acestea, pentru moment fermierul român nu este tratat serios de stat, deşi ar trebui pentru că pe fondul schimbărilor climatice România are o şansă unică să domine în agricultură ţări precum Germania, Franţa sau Polonia.

„Pentru moment, fermierul român este lăsat la voia întâmplării. Adică, într-un an bun, câştigă, dar într-un an prost consumă ceea ce a câştigat şi ajunge iar la limita subzistenţei. Acest lucru se întâmplă atât timp cât Franţa, Germania şi Polonia produc marea parte a alimentelor pentru Uniunea Europeană. Când calitatea solului din aceste ţări se va degrada şi vor avea şi probleme cu resursele de apă, atunci veţi observa că investiţiile şi atenţia asupra României din punct de vedere agricol vor creşte considerabil” a declarat Daniel Constantin Diaconu, cadru didactic la Facultatea de Geografie a Universităţii din Bucureşti, la ZF Live.

Potrivit lui Daniel Constantin Diaconu, primul pas în direcţia corectă este conectarea agriculturii româneşti la sistemele şi tehnologiile moderne utilizate de ţările mai dezvoltate în domeniu. Până în prezent, statul român nu a sprijinit această  iniţiativă de modernizare.

 „Cred că sistemele de irigaţii moderne sau tehnologizate sunt esenţiale. Nu acele sisteme învechite, cu canale care pierd multă apă prin infiltraţie sau evaporaţie şi pompe energofage care consumă multă energie. La Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene am încercat să obţinem o investiţie pentru retehnologizarea acestor canale, cu panouri solare, noi motopompe şi sisteme de automatizare, astfel încât apa să fie furnizată atunci când fermierul are nevoie şi să ştie exact câtă apă consumă şi cât plăteşte. Din păcate, s-au acordat sume infime pentru proiecte experimentale, deci nesemnificative” a mai spus el la ZF Live, emisiune realizată cu sprijinul Orange Business.




Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].