Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump cere Rusiei un acord pentru încheierea războiului din Ucraina, avertizând cu sancţiuni suplimentare / Zelensky: Scholz promite că Germania va discuta în curând cu aliaţii săi despre garanţiile de securitate pentru Ucraina / Ucraina se va alătura NATO dacă Trump doreşte
„Putem să o facem pe calea uşoară sau pe calea grea”, îi spune Trump Rusiei despre încheierea războiului din Ucraina
Preşedintele american Donald Trump a cerut Rusiei să “încheie un acord” pentru a pune capăt războiului din Ucraina pe 22 ianuarie, avertizând că dacă nu se ajunge la un acord, vor urma sancţiuni, taxe şi tarife mai mari pentru produsele ruseşti. Trump a afirmat că nu doreşte să rănească Rusia, dar a subliniat că este momentul pentru un acord pentru a opri pierderile de vieţi.
Comentariile sale vin pe fondul unui plan al administraţiei Trump de a implementa o strategie de sancţiuni pentru a avansa o soluţie diplomatică. Două abordări principale sunt luate în considerare: oferirea unor reduceri de sancţiuni pentru producătorii de petrol ruşi ca stimulent pentru negocieri sau extinderea semnificativă a sancţiunilor pentru a pune presiune pe Moscova.
Scholz promite că Germania va discuta în curând cu aliaţii săi despre garanţiile de securitate pentru Ucraina
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că pacea în Ucraina este departe de a fi realizată, dar este important să se planifice viitorul ţării după război. Într-un interviu pentru Rheinische Post, Scholz a anunţat că va avea loc în curând o discuţie cu aliaţii privind garanţiile de securitate pentru Ucraina.
Scholz a subliniat că aceste garanţii vor viza menţinerea unei armate ucrainene puternice, sprijinite prin echipamente furnizate împreună cu aliaţii. El a precizat că astfel de decizii nu trebuie luate fără consultarea ucrainenilor şi că speculaţiile despre o forţă de menţinere a păcii sunt premature, în condiţiile în care războiul continuă.
Rusia nu dispune de forţa de muncă necesară pentru o avansare majoră în Ucraina, afirmă un general NATO de rang înalt
Generalul Christopher Cavoli, comandantul suprem al Aliaţilor NATO în Europa, a declarat pe 21 ianuarie la Forumul Economic Mondial de la Davos că Rusia nu dispune de suficiente forţe pentru a face o mare ruptură în Ucraina. El a afirmat că, deşi Ucraina se confruntă cu dificultăţi în faţa ofensivei ruse, nu există un potenţial de „avans masiv” din partea Rusiei din cauza lipsei de forţe de atac semnificative. Cavoli a subliniat că războiul va continua să fie definit de tensiunea dintre dorinţa Rusiei de a ataca şi lipsa de efective, forţându-i să folosească mai multe arme de descurajare.
De asemenea, Cavoli a menţionat că, deşi este neclar dacă SUA vor continua să sprijine militar Ucraina sub administraţia Trump, ajutorul european pentru Ucraina a fost semnificativ sporit. Trump a criticat ajutorul militar pentru Ucraina în campania sa şi a sugerat reducerea acestuia, dar rapoartele recente sugerează că nu va tăia complet ajutoarele, ci va dori ca Europa să preia o responsabilitate mai mare în securitatea Ucrainei.
Zelensky: Ucraina se va alătura NATO dacă Trump doreşte
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a declarat că aderarea Ucrainei la NATO depinde în mare măsură de Statele Unite şi de poziţia preşedintelui Donald Trump. Zelensky a subliniat că dacă Trump este dispus să sprijine aderarea Ucrainei în NATO, acest lucru se va întâmpla, dar dacă nu, Ucraina nu va deveni membră a Alianţei.
Zelensky a criticat anumite state, în special SUA şi Germania, pentru politica lor neclară şi pentru dialogul cu Rusia pe tema aderării Ucrainei la NATO. Aceste state au avut o poziţie slabă şi, potrivit lui Zelensky, au pierdut acest dialog, apelând la acorduri anterioare cu Rusia.
Preşedintele Ucrainei a menţionat că există patru ţări care nu sprijină aderarea Ucrainei la NATO: Statele Unite, Germania, Slovacia şi Ungaria. De asemenea, el a afirmat că Ucraina continuă să lupte pentru garanţii de securitate şi pentru a obţine sprijinul majorităţii ţărilor NATO.
Forţele Speciale ale Ucrainei spun că au ucis 21 de soldaţi nord-coreeni, conform The Kyiv Independent
Soldaţii din Regimentul 8 al Forţelor Speciale ale Ucrainei au rezistat timp de opt ore unui asalt nord-coreean în regiunea Kursk din Rusia, omorând 21 şi rănind 40 de soldaţi nord-coreeni. La final, ucrainenii s-au retras folosind două Humvee, după ce au epuizat aproape toată muniţia.
Forţele speciale ucrainene au folosit arme de mână, lansatoare de grenade şi lunetişti pentru a respinge asaltul. Imaginile video arată soldaţi nord-coreeni traversând câmpuri şi păduri, iar în final sunt surprinşi soldaţi căzuţi.
Trimisul lui Trump în Ucraina se va lupta să ajungă la orice acord de pace
Keith Kellogg, fostul general în retragere şi trimis special al preşedintelui Donald Trump pentru Ucraina şi Rusia, are o sarcină dificilă de a încheia războiul în 100 de zile, având în vedere lipsa sa de experienţă diplomatică şi influenţa limitată asupra politicii. Potrivit The Wall Street Journal, Rusia nu pare să aibă interes să colaboreze cu Kellogg, iar Trump ar putea exercita presiuni asupra Ucrainei pentru a face concesii riscante în faţa Moscovei.
Deşi Kellogg are experienţă militară, colegii săi de la Casa Albă l-au descris ca fiind un susţinător loial al lui Trump, fără un impact semnificativ asupra politicii. Conform lui John Bolton, fost consilier pentru securitate naţională, Kellogg „nu va propune nimic care să se abată de la viziunea lui Trump”.
Trei ofiţeri militari ucraineni, acuzaţi de neglijenţă în apărarea Harkovului, arestaţi
Un tribunal din Kyiv a dispus arestarea celor trei ofiţeri militari, acuzaţi de neglijenţă şi retragere neautorizată de pe câmpul de luptă în timpul unei ofensive ruseşti. Acţiunea lor ar fi permis forţelor ruse să avanseze rapid şi să ocupe temporar teritorii strategice în nord-estul regiunii Harkov.
Cei trei riscă până la 10 ani de închisoare, acuzaţiile incluzând şi eşecul în pregătirea poziţiilor defensive şi organizarea eficientă a unităţilor în timpul bătăliei. În plus, Horbenko şi Lapin sunt acuzaţi de retragere neautorizată din luptă.
Procesul are loc pe fondul mai multor scandaluri legate de conducerea militară, neajunsurile organizatorice fiind considerate o provocare majoră pentru Ucraina în faţa agresiunii ruse. Avocaţii celor trei ofiţeri contestă acuzaţiile, susţinând că acestea nu reflectă realitatea situaţiei.
Zelenski s-a întâlnit cu Friedrich Merz, liderul opoziţiei germane
Zelenski: Agenţiile de informaţii occidentale au păstrat legătura cu Rusia în timpul războiului
SUA şi ţările europene au rămas în contact cu Rusia în timpul războiului, şi anume la nivelul agenţiilor de informaţii, a declarat marţi preşedintele Volodimir Zelenski în marja Forumului Economic Mondial de la Davos.
„SUA şi Rusia au menţinut contacte la diferite niveluri în timpul celor trei ani de război… şi europenii la fel”, a declarat Zelenski în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii internaţionali.
Zelensky a menţionat că „diplomaţia trebuie să aibă o calitate izolaţionistă, la fel ca sancţiunile. Dacă liderii nu vorbesc, dar agenţiile de informaţii sunt permanent în contact, atunci, în principiu, acest lucru poate conveni Rusiei”.
Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
Noul secretar de stat american Marco Rubio a declarat că obiectivul administraţiei Trump este de a pune capăt războiului din Ucraina, astfel încât să nu înceapă un nou război.
Într-un interviu acordat CBS Mornings, Rubio a subliniat că Ucraina plăteşte cel mai mare preţ pentru infrastructura sa energetică, „pentru oamenii şi vieţile care s-au pierdut, pentru milioanele de ucraineni care au fost nevoiţi să îşi părăsească ţara şi trăiesc peste hotare”.
„Politica Statelor Unite este aceea că ne dorim ca [războiul – n.r.] să se încheie. Vrem să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a-l ajuta să se încheie.
Ne vom angaja pentru a-l încheia într-un mod durabil, ceea ce înseamnă că nu dorim doar ca conflictul să se încheie şi apoi să reînceapă peste doi, trei sau patru ani. Vrem să aducem stabilitate”, a spus Rubio.
Rusia atacă Mykolaiv cu şapte drone, avariind clădiri rezidenţiale
Explozii au fost raportate în oraşul Mykolaiv în seara zilei de marţi, când forţele ruse au lansat un atac cu şapte drone, provocând daune clădirilor rezidenţiale din zonă, scrie Ukrainska Pravda.
Forţele aeriene ucrainene au declarat că dronele de atac se îndreptau spre oraş.
Trump susţine că l-a îndemnat pe Xi Jinping să ajute Rusia să pună capăt războiului din Ucraina
Preşedintele american Donald Trump a declarat, marţi, că l-a presat pe preşedintele chinez Xi Jinping să ajute la încetarea războiului la scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei, potrivit The Kyiv Independent.
Vorbind cu reporterii la Casa Albă, Trump a afirmat că a adus în discuţie problema cu Xi în timpul unei convorbiri.
„Nu a făcut prea multe în această privinţă”, a spus Trump.
„Are multă… putere, aşa cum şi noi avem multă putere. I-am spus: „Ar trebui să o rezolvaţi”. Am discutat despre asta”.
SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace, afirmă Trump
Preşedintele american Donald Trump a declarat marţi că probabil va impune sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei dacă preşedintele rus Vladimir Putin nu va reuşi să negocieze un acord de pace cu Ucraina, notea The Kyiv Independent.
„Pare probabil”, a spus Trump răspunzând la întrebarea unui reporter dacă va impune sancţiuni suplimentare Rusiei în cazul în care Putin nu reuşeşte să vină la masa negocierilor.
Comentariile lui Trump pe această temă vin în contextul în care oficialii administraţiei Trump ar fi elaborat o strategie cuprinzătoare de sancţiuni menită să faciliteze o rezolvare diplomatică a războiului Rusia-Ucraina, potrivit Bloomberg.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].