Kelemen Hunor: Plecarea lui Iohannis deschide şansa de a alege un preşedinte pentru fiecare om
Reacţia lui Tudorel Toader: Preşedintele şi-a dat demisia dintr-o funcţie pe care oricum o ocupa fără drept
Ştirea iniţială
Demisia preşedintelui Klaus Iohannis a stârnit o serie de reacţii diverse din partea clasei politice şi a personalităţilor publice. În timp ce unii au salutat decizia ca fiind una corectă şi necesară, alţii au criticat-o, considerând-o un act de laşitate sau una care vine prea târziu.
George Simion, liderul AUR, a considerat demisia lui Iohannis ca o „victorie” a poporului, sugerând că aceasta ar fi un răspuns la presiunile şi nemulţumirile publice. Pe de altă parte,
Elena Lasconi, preşedinta USR, a afirmat că demisia vine „foarte târziu” şi a subliniat necesitatea de a repune România pe drumul corect, sugerând că decizia ar fi trebuit luată mai devreme.
Nicusor Dan, primarul Bucureştiului, a remarcat că, deşi Iohannis a plecat, nemulţumirile oamenilor faţă de clasa politică în general rămân. El a subliniat că această nemulţumire este profundă şi că trebuie abordată urgent pentru a restabili încrederea publică.
Emil Boc, primarul din Cluj-Napoca, a comparat situaţia actuală cu perioada interbelică, sugerând că societatea românească suferă de o „amnezie istorică”. El a criticat lipsa de învăţare din greşelile trecutului şi a subliniat importanţa unei abordări mai conştiente în viitor.
Crin Antonescu, fost preşedinte interimar al României, a considerat demisia lui Iohannis ca fiind o decizie „înţeleaptă” şi a susţinut că procedurile constituţionale trebuie urmate în consecinţă. În schimb,
Victor Ponta, fost prim-ministru, a fost mai critic, afirmând că „toţi complicii şi trădătorii care l-au ţinut în funcţie sunt încă la putere”, sugerând că demisia nu rezolvă problemele profunde ale sistemului politic.
Marcel Ciolacu, preşedintele PSD şi prim-ministrul României, a declarat că nu a fost anunţat în prealabil despre demisia lui Iohannis, sugerând o lipsă de comunicare între principalele forţe politice. Pe de altă parte,
Traian Băsescu, fost preşedinte al României, a criticat dur decizia lui Iohannis, numind-o un „element de laşitate” şi comparând-o cu abdicarea unui rege, nu a unui preşedinte.
Călin Georgescu a avut o reacţie neutră, subliniind că demisia este un moment important, dar că trebuie analizată în contextul mai larg al situaţiei politice şi sociale din România. În schimb, Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a lăudat mandatul lui Iohannis, afirmând că acesta a menţinut România pe o cale pro-dezvoltare şi pro-occidentală.
Decizia lui Iohannis nu a scăpat din vizorul presei internaţionale. Citeşte
aici primele reacţii.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].