Victor Negrescu anunţă modificări importante propuse pentru salvarea proiectelor europene
![](https://microscopemedia.com/wp-content/uploads/2025/02/victor-negrescu-anunta-modificari-importante-propuse-pentru-salvarea-proiectelor-europene.jpg)
Victor Negrescu, vicepreşedintele Parlamentului European şi raportor pe implementarea Mecanismului pentru Redresare şi Rezilienţă, a propus modificări esenţiale în cadrul comisiilor de resort de la Strasbourg.
În principal, Negrescu a cerut prelungirea perioadei de implementare a proiectelor mature din acest mecanism, pentru a le permite finalizarea, propunând o extensie de 12 luni sau transferul acestora către alte surse financiare europene. Mai mult decât atât, el a militat pentru o mai mare flexibilitate în revizuirea planurilor naţionale şi reducerea birocraţiei.
Până în prezent, 55% din subvenţiile disponibile pentru statele membre au fost încasate, iar 37% din împrumuturile alocate au fost utilizate. Totuşi, multe state, cum ar fi Luxemburg, Ungaria şi Suedia, au întâmpinat greutăţi în implementarea reformelor şi atingerea ţintelor stabilite.
Victor Negrescu a vorbit, de asemenea, despre importanţa unei evaluări riguroase şi a unei transparenţe sporite în ceea ce priveşte beneficiarii fondurilor europene.
„Până în prezent, statele membre au încasat prin mecanismul de redresare şi rezilienţă 55% din subvenţiile disponibile, însumând 197,5 miliarde de euro, şi 37% din împrumuturile disponibile, mai exact 108,7 miliarde de euro. Cu un grad mediu de realizare a reformelor şi ţintelor de 28%, avem state care au performat precum Franţa (76,6%) şi Germania (65,2%) şi ţări care întâmpină dificultăţi cum este cazul Luxemburgului (13,4%), Ungariei (8,8%) sau Suediei (0%). Însă, conform datelor comunicate Parlamentului European, doar în ultimele luni au fost propuse zeci de modificări ale planurilor, ca urmare a inadvertenţei obiectivelor iniţiale cu nevoile actuale sau din cauza dificultăţilor birocratice, care echivalează cu sute de reforme şi ţinte specifice. Totodată, peste jumătate din statele membre au avut probleme în a depune cererile de plată în timp util, în timp ce Comisia Europeană a depăşit perioada disponibilă de evaluare pentru o parte dintre ele. De aceea, prin modificările propuse, ne dorim să implementăm flexibilizarea instrumentelor, să reducem birocraţia şi să asigurăm finanţarea îndeosebi pentru proiectele mature, aflate în diverse etape de implementare, astfel încât acestea să poată fi finalizate. Obiectivul meu în calitate de raportor privind implementarea Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă este să salvez aceste fonduri europene”, a declarat Victor Negrescu.
Printre măsurile propuse se numără accelerarea investiţiilor în zonele rurale şi izolate, sprijinirea integrării grupurilor vulnerabile şi implicarea autorităţilor locale în implementarea proiectelor.
Raportul privind implementarea Mecanismului va fi supus votului în plenul Parlamentului European în luna iunie 2025.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].