O nouă teorie despre cauza bolii Alzheimer: totul începe de la granulele de stres
Granulele pot fi declanşate de diverşi factori, precum mutaţii genetice, inflamaţii, expunerea la pesticide, viruşi sau poluarea aerului.
În mod normal, granulele de stres sunt temporare şi dispar după ce celula îşi revine. Însă în cazul bolii Alzheimer, ele persistă şi devin cronice. Acest lucru provoacă un blocaj în transportul molecular între nucleul celulei şi restul acesteia, perturbând producţia de proteine esenţiale şi afectând activitatea a peste o mie de gene.
Descoperirea ar putea explica de ce apar toate modificările cunoscute ale bolii Alzheimer, inclusiv formarea plăcilor amiloide şi a încurcăturilor de proteine tau. Mai mult, cercetătorii au observat că aceste modificări încep foarte devreme, înainte de apariţia semnelor vizibile ale bolii.
Paolo Maria Rossini, şeful Departamentului de ştiinţe neurologice de la Irccs San Raffaele din Roma, priveşte cu scepticism această teorie. El susţine că boala Alzheimer este multifactorială şi că beta-amiloidul, considerat până acum principalul vinovat, nu este prezent în toate formele de demenţă, potrivit La Repubblica.
„Este ca şi cum ai spune că un fulg de zăpadă generează o avalanşă”, explică Rossini, sugerând că deşi poate exista un punct de origine al bolii, acesta este atât de mic şi greu de detectat încât nu ajută la diagnostic. El consideră că tratamentul va necesita o combinaţie de medicamente, nu o singură soluţie.
Cercetarea se bazează pe o analiză sistematică a studiilor existente şi pe analize biomatematice ale bazelor de date, oferind pentru prima dată un cadru unitar pentru înţelegerea acestei boli complexe.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].