Se dă ora. Dormim cu o oră mai puțin. Expunerea la lumină naturală, secretul adaptării mai ușoare

Datele științifice arată că în săptămâna de după trecerea la ora de vară se înregistrează o creștere alarmantă a evenimentelor cardiovasculare, a accidentelor rutiere, a erorilor medicale și chiar a unor probleme de sănătate mintală, toate acestea fiind cauzate de perturbarea ritmului circadian care reglează toate funcțiile corpului și ale creierului, conform medicalxpress.
„Vom pierde brusc o oră de somn și majoritatea dintre noi vom fi privați de somn. Deși mutăm ceasurile înainte, ceasurile noastre sociale nu se mută înainte, așa că pierdem o oră de somn. Poate dura o săptămână să ne adaptăm, dar uneori putem simți implicațiile timp de mai multe săptămâni”, afirmă Spadola.
Pentru a face față acestei tranziții, experta recomandă să începem pregătirea cu o săptămână înainte, culcându-ne cu 15-20 de minute mai devreme și să ne expunem la lumină naturală dimineața, chiar și în zilele înnorate. De asemenea, este important să menținem un program de somn cât mai constant, să conducem cu atenție în zilele următoare schimbării orei și să fim atenți la consumul de cofeină și alcool.
Adolescenții și adulții tineri sunt printre cei mai afectați de această schimbare, fiind deja privați de somn din cauza orarelor școlare matinale.