Războiul din Ucraina, ziua 1132. Starmer și Trump sunt de acord să mențină „presiunea colectivă” asupra lui Putin / Volodimir Zelenski ar putea renunța la acordul privind mineralele critice cu SUA, avertizează Donald Trump

Războiul din Ucraina, ziua 1132. Starmer și Trump sunt de acord să mențină „presiunea colectivă” asupra lui Putin / Volodimir Zelenski ar putea renunța la acordul privind mineralele critice cu SUA, avertizează Donald Trump

Rusia şi Statele Unite au început discuţii privind proiecte comune de metale rare şi alte iniţiative în Rusia, iar unele companii şi-au exprimat deja interesul pentru acestea, a declarat emisarul preşedintelui Vladimir Putin pentru investiţii, într-un interviu publicat luni, transmite Reuters.

Guvernul ucrainean ia în considerare o încetare a focului în perioada Paștelui pentru organizarea alegerilor prezidențiale. Zelenski ar putea beneficia de pe urma acestui plan.

Medicii reiau operațiile la pacienții din spitalul militar afectat de atacul rusesc

Un spital pentru soldații ucraineni răniți din Harkov și-a reluat activitatea după ce a fost lovit de o dronă rusească la 29 martie, a anunțat spitalul la 30 martie.

Spitalul militar a fost vizat în mod deliberat într-un atac rusesc care a ucis două persoane și a rănit alte 25 în Harkov și în oblastul înconjurător.

„Ca urmare a atacului nocturn al Shahed-urilor, pacienții și personalul spitalului au fost răniți, iar mai multe clădiri au fost avariate”, a declarat spitalul într-o postare pe rețelele sociale după atacul cu drone.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, analizează posibilitatea de a se retrage dintr-un acord privind mineralele critice cu Statele Unite, potrivit unei declarații făcute de Donald Trump presei la bordul Air Force One pe 30 martie.

Acordul, care este în prezent revizuit de oficialii ucraineni, oferă SUA un control fără precedent asupra resurselor naturale ale Ucrainei printr-un fond comun de investiții. În ciuda negocierilor anterioare, Zelenski pare să fie reticent în a semna documentul, fapt ce a atras atenția fostului președinte american, notează The Kyiv Independent.

Starmer și Trump sunt de acord să mențină „presiunea colectivă” asupra lui Putin

Prim-ministrul britanic Keir Starmer și președintele american Donald Trump și-au reafirmat angajamentul de a promova un acord de prosperitate economică între Regatul Unit și SUA în timpul unei convorbiri telefonice din 30 martie, convenind că eforturile vor continua în ritm susținut în zilele următoare.

În ceea ce privește Ucraina, Starmer l-a informat pe Trump cu privire la recenta reuniune a Coaliției de voință din Franța, descriind discuțiile ca fiind productive. Lideri din 31 de țări s-au reunit la Paris la 27 martie pentru a coordona ajutorul militar pentru Ucraina și pentru a prezenta pașii către o pace justă și durabilă.

Starmer și Trump au subliniat, de asemenea, importanța menținerii „presiunii colective” asupra președintelui rus Vladimir Putin.

Comentariul a urmat convorbirii telefonice a lui Trump cu NBC, în care acesta ar fi declarat că este „supărat și foarte furios” din cauza concentrării continue a lui Putin asupra președintelui Volodymyr Zelensky.

„Lui Putin nu-i pasă deloc de diplomație” – spune Zelenski, în timp ce Rusia intensifică atacurile asupra Ucrainei

Președintele Volodimir Zelensky a solicitat intensificarea presiunii asupra Rusiei, îndemnând comunitatea internațională să impună sancțiuni mai dure și să furnizeze Ucrainei sisteme suplimentare de apărare aeriană.

În discursul său din 30 martie, el a declarat că sunt necesare toate măsurile posibile pentru a rupe „capacitatea Rusiei de a purta războaie și de a susține sistemul care nu dorește altceva decât războiul”.

„Geografia și brutalitatea loviturilor rusești, nu doar ocazional, ci literalmente în fiecare zi și noapte, arată că lui Putin nu-i pasă deloc de diplomație”, a adăugat Zelensky. „Timp de mai multe săptămâni, a existat o propunere americană pentru o încetare necondiționată a focului. Și aproape în fiecare zi, ca răspuns la această propunere, există drone rusești, bombe, bombardamente de artilerie și lovituri balistice”.

Președintele finlandez insistă asupra datei de 20 aprilie pentru încetarea focului

Președintele finlandez Alexander Stubb a sugerat că 20 aprilie este un „moment bun pentru o încetare completă a focului fără nicio condiție” în Ucraina, a relatat Yle pe 30 martie.

„Propunerea Finlandei este 20 aprilie. Acesta ar fi un moment bun pentru o încetare completă a focului fără nicio condiție. De ce 20 aprilie? Pentru că avem nevoie de un termen limită. Pentru că este Paștele. Și pentru că președintele Trump va fi în funcție de trei luni”, a spus Stubb.

Potrivit Yle, Stubb a insistat, de asemenea, pentru un mecanism puternic de sancțiuni pentru a presa Rusia să se conformeze, dezvăluind că senatorul american Lindsey Graham pregătește un pachet de sancțiuni susținut de 50 de senatori.