Dan Dungaciu: „Ne place sau nu, democraţia americană este singura care a rezistat în spiritul ei”

Dan Dungaciu: „Ne place sau nu, democraţia americană este singura care a rezistat în spiritul ei”

Potrivit lui, europenii folosesc ameninţările externe – precum Rusia lui Putin şi, mai nou, America lui Donald Trump – ca pretext pentru a justifica proiectul unei Europe unite politic.

Dungaciu a analizat diferenţele fundamentale dintre democraţiile europene şi cea americană, semnalând o ruptură tot mai clară între cele două lumi.Dan Dungaciu a început prin a remarca diferenţele dintre sistemul american şi cel european.

În opinia lui, deşi democraţiile occidentale par funcţionale în formă, ele au pierdut spiritul care le anima odinioară. Singura democraţie care a rezistat cu adevărat este cea americană – atât în spirit, cât şi în formă. Spre deosebire de Europa, care în faţa provocărilor ideologice a început să se închidă şi să se redefinească prin opoziţie cu cei care gândesc diferit. Donald Trump şi Rusia devin astfel simboluri ale a ceea ce Europa vrea să evite. Această opoziţie oferă un teren fertil pentru a construi un proiect de unitate politică internă.

„Inclusiv Ucraina are legătură cu ce se întâmplă în America. Europenii, în faţa provocării, reacţionează. Democraţia americană, deocamdată, e singura care a rezistat unui asemenea asalt. Ne place sau nu ne place, democraţia americană a rezistat şi în spiritul, şi în forma ei. Democraţiile occidentale rezistă? Da, dar în spiritul lor – niciodată sau din ce în ce mai greu. Războiul pe care Europa îl duce acum cu ce reprezintă Donald Trump şi cu ceea ce înseamnă Rusia este de felul următor: Europa spune că Donald Trump devine inamicul în relaţie cu care noi trebuie să devenim Europă.”, afirmă Dan Dungaciu.

În continuare, Dan Dungaciu a explicat cum Uniunea Europeană transformă ameninţările externe în instrumente ideologice pentru consolidarea internă. Trump devine un simbol al haosului democratic american. Putin devine o întruchipare a pericolului autoritar. Amândoi sunt folosiţi pentru a contura imaginea unui duşman comun. În spatele acestei strategii, susţine Dungaciu, se află o agendă clară: construcţia unei entităţi politice europene unite, nu prin dezbatere, ci prin frică şi delimitare forţată.

„Trump este un foarte bun pretext să facem asta. Ucraina este un foarte bun pretext să facem asta. Tot ce face acum Uniunea Europeană în raport cu America este să se delimiteze de America. America nu ne poate decide nouă viitorul. Noi trebuie să fim strâns uniţi împotriva Americii. America este pretextul cel mai bun. Ce înseamnă să fii strâns unit? Înseamnă să-ţi desenezi foarte bine duşmanii externi. Asta e o strategie de luptă a europenilor, care nu e lipsită de relevanţă. America şi Putin, nu America şi China, că e departe. Europa este strânsă între ruşi şi americani, care împreună vor să distrugă Europa. Duşmanul extern este identificat. Pentru ce? Pentru ca să construieşti prima dată o entitate politică”, spune Dan Dungaciu.