AEP a discutat cu partidele regulile campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2025

Potrivit comunicatului transmis de AEP, discuțiile s-au axat pe regulile privind desfășurarea campaniei electorale și, în special, pe noile cerințe de etichetare a materialelor de publicitate politică, impuse prin Hotărârea AEP nr. 9/2025. Acestea trebuie să includă informații clare despre sursa finanțării, identitatea candidatului sau formațiunii politice, folosirea tehnicilor de vizare a publicului și mențiuni privind promovarea plătită, acolo unde este cazul.
Campania electorală pentru primul tur de scrutin se va desfășura între 4 aprilie, ora 00.00 și 3 mai, ora 07.00. În cazul unui al doilea tur, campania se va relua după validarea rezultatelor de către Curtea Constituțională și se va încheia pe 17 mai, ora 07.00.
Campania pe platformele online foarte mari, un subiect de discuție
Un alt subiect abordat a fost gestionarea campaniei pe platformele online foarte mari. AEP a subliniat că plângerile legate de conținutul electoral de pe aceste platforme se adresează Biroului Electoral Central (BEC), care a publicat un model orientativ de plângere și lista completă a platformelor vizate, în conformitate cu Regulamentul UE 2024/900.
La evenimentul organizat de AEP în colaborare cu Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), au participat și reprezentanții OSCE/ODIHR (Biroul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului din cadrul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa), care efectuează Misiunea Limitată de Observare a Alegerilor Prezidențiale 2025 din România.
Ghidul complet al finanțării campaniei, regulile privind etichetarea publicității politice și deciziile BEC pot fi consultate online pe site-urile oficiale ale AEP și BEC.