Războiul din Ucraina, ziua 1134. Zelenski: Aderarea Ucrainei la NATO niciodată nu a făcut parte din acordul cu SUA privind mineralele / Letonia va furniza Kievului 1.500 de drone de luptă

Letonia va furniza Ucrainei 1.500 de drone de luptă
Letonia va furniza Ucrainei 1.500 de drone de luptă, a declarat ministrul apărării Andris Spruds.
„Două companii letone vor livra un total de 12.000 de drone, în valoare de 17 milioane de euro, Ucrainei în prima jumătate a acestui an, ca parte a coaliției internaționale pentru drone”, a scris el pe X.
Inițiativa aliată, condusă de Marea Britanie și Letonia, a fost lansată în ianuarie 2024 pentru a consolida capacitățile Ucrainei în ceea ce privește vehiculele aeriene fără pilot (UAV), un factor esențial în războiul modern.
Ucraina lucrează, de asemenea, la extinderea producției interne.
Zelenski: Aderarea Ucrainei la NATO niciodată nu a făcut parte din acordul privind mineralele
Un acord privind mineralele, pe care Ucraina și SUA îl negociază, nu menționează aderarea Ucrainei la NATO, a declarat președintele Volodimir Zelenski.
„În ceea ce privește acest acord și problema NATO, nu există nicio mențiune despre NATO în acest acord și nici nu a existat vreodată”, a spus Zelenski. „O decizie (privind acordul – n.r.) va fi luată în zilele următoare”.
Zelenski a adăugat că aspirațiile Ucrainei de a adera la UE rămân un subiect constant de discuție. El a spus anterior că Ucraina nu va accepta niciun acord privind mineralele dacă acesta compromite calea țării spre aderarea la UE..
Pe 30 martie, președintele american Donald Trump le-a spus reporterilor că Zelenski încearcă să se retragă dintr-un acord important privind mineralele cu SUA.
„Încearcă să renunțe la acordul privind pământurile rare și, dacă face asta, are niște probleme, mari, foarte mari probleme”, a declarat Trump, potrivit Reuters.
„Vrea să fie membru NATO, dar nu va fi niciodată membru NATO. Înțelege asta”, a adăugat Trump.
Un grup bipartizan de senatori americani vrea sancțiuni „dure” împotriva Rusiei
„Opinia dominantă în Senatul Statelor Unite este că Rusia este agresorul și că acest război oribil și agresiunea lui Putin trebuie să se încheie acum și să fie descurajate în viitor”, se arată în comunicatul de presă.
„Sancțiunile împotriva Rusiei impun tarife asupra țărilor care achiziționează petrol, gaze, uraniu și alte produse rusești. Ele sunt severe dintr-un motiv întemeiat”, au declarat senatorii.
Grupul de legislatori propune impunerea de „sancțiuni primare și secundare împotriva Rusiei și a actorilor care sprijină agresiunea Rusiei în Ucraina”.
„Împărtășim frustrarea președintelui Trump față de Rusia în ceea ce privește obținerea unui armistițiu și susținem dorința președintelui Trump de a obține o pace durabilă, justă și onorabilă”, se precizează în comunicat.
Rusia a cerut relaxarea sancțiunilor ca o condiție prealabilă pentru o propunere de încetare a focului din partea SUA în Marea Neagră.