Trump nu glumește. SUA analizează costurile preluării controlului Groenlandei

Trump nu glumește. SUA analizează costurile preluării controlului Groenlandei

În timp ce afirmațiile lui Trump că va anexa Groelanda au stârnit indignare internațională și reproșuri din partea Danemarcei, oficialii Casei Albe discută pentru a stabili implicațiile financiare ale transformării insulei daneze într-un teritoriu al Statelor Unite, inclusiv costul furnizării serviciilor guvernamentale pentru cei 58.000 de locuitori ai săi. De asemenea, încearcă să estimeze ce venituri ar putea fi obținute de Trezoreria SUA din resursele naturale ale Groenlandei, au declarat surse oficiale pentru cotidianul Washington Post.

„Vom plăti Groelandei mult mai mult decât plătește Danemarca”

Una din opțiunile analizate este ca SUA să ofere guvernului Groenlandei o ofertă mai avantajoasă decât cea făcută de danezi, care subvenționează în prezent serviciile de pe insulă cu aproximativ 600 de milioane de dolari anual: „Oferta noastră este mult mai mare decât această sumă. Vom plăti guvernului Groelandei mai mult decât o face Danemarca”, a spus un oficial familiarizat cu aceste planuri, sub protecția anonimatului.

Donald Trump a afirmat de mai multe ori că Statele Unite vor „obține” Groenlanda. „100 la sută”, a spus el pentru NBC News săptămâna trecută. Întrebat dacă acest lucru ar implica forța, el a spus că există „o posibilitate bună să o putem prelua fără forță militară”, dar „nu exclud nimic”.

Grolelanda ar putea deveni teritoriu american până la sfârșitul anului

Dintre achizițiile pe care Trump le-a inclus în programul său de extindere a teritoriului SUA, inclusiv Canada și Canalul Panama, „el consideră Groenlanda ca fiind cea mai ușoară”, a spus oficialul american pentru Whashington Post, care a precizat că achiziționarea Groelandei va fi făcută după încheierea războiului dintre Rusia și Ucraina, asigurarea păcii în Israel și Gaza și descurajarea Iranului, toate puncte pe agenda lui Trump din acest an.

Până acum liderii Groenlandei au reacționat vehement la dorința lui Trump de a revendica insula lor, declarând că viitorul va fi hotărât de cetățenii lor și de nimeni altcineva.

JD Vance către guvernul danez: Ați subinvestit în Groelanda

Vicepreședintele JD Vance, care a vizitat vineri baza de la Pituffik, a criticat modul în care Danemarca administrează Groelanda, spunând că Washingtonul ar fi un partener mai bun: „Mesajul nostru către Danemarca este foarte simplu. Nu ați făcut o treabă bună pentru oamenii din Groenlanda. Ați subinvestit în oamenii din Groenlanda și în securitatea acestui teritoriu incredibil, frumos, plin de oameni incredibili”. El a recunoscut că „Nu putem pur și simplu să ignorăm dorințele președintelui, dar cel mai important, nu putem ignora pătrunderea Rusiei și Chinei în Groenlanda”.

Ca răspuns la declarațiile oficialului american, noul premier al Groelandei, Jens-Frederik Nielsen, a scris pe pagina sa de Facebook că „Trebuie să ascultăm atunci când alții vorbesc despre noi. Dar nu trebuie să fim zdruncinați și nici să acționăm cu frică. Trebuie să răspundem cu pace, demnitate și unitate. Și prin aceste valori trebuie să arătăm, clar și calm, președintelui american că Groenlanda este a noastră”.

America așteaptă acordul cetățenilor din Groelanda

Oficialii americani au declarat pentru sursa citată că analizele costurilor pentru Groelanda se fac în contextul acordului cetățenilor insulei pentru a renunța la administrația daneză în favoarea celei americane: „dacă groelandezii votează și susțin acest lucru”, ceea ce înseamnă că guvernul insulei arctice râvnite de Trump pregătește un referendum în acest sens.

Partidul lui Nielsen dispune de majoritate în parlament și a susținut până acum dobândirea, treptat, a independenței Groelandei față de Danemarca.

„Pentru securitatea SUA, beneficiile practice includ utilizarea Groenlandei ca punct de plecare pentru construirea de tăietoare de gheață și proiectarea controlului asupra Arcticului, în timp ce, desigur, se achiziționează mai mult teren și resurse naturale”, a explicat Sam Hammond, șeful  Fundației Americane pentru Inovație, organism de analiză politică de centru-drepta.