Tarifele de 20% ale lui Trump asupra UE stârnesc reacții / Habeck: „Europa trebuie să exercite presiuni asupra lui Trump”

Ministrul demisionar al economiei din Germania, Robert Habeck, a reacționat dur la adresa noului regim tarifar global al președintelui american Donald Trump, invocând toate puterile europene care ar putea să combată, prin unificare, efectele economice ale tarifelor de 20%, relatează Politico.
„Consecința logică este: atunci el trebuie să simtă presiunea”, a declarat Habeck la Berlin, adăugând că Trump „cedează doar atunci când este sub presiune”.
Robert Habeck a numit noile tarife impuse de președintele american – o taxă generală de 10 % asupra tuturor importurilor din SUA și rate mult mai ridicate pentru zeci de țări – „cea mai perturbatoare creștere a tarifelor din ultimii 90 de ani”.
„Aceasta a fost o zi a arbitrariului”, a declarat Habeck. „Și acest lucru se va dovedi adevărat în multe feluri – consecințele ar putea fi dramatice”, a adăugat Habeck.
Uniunea Europeană, care se confruntă la acest moment cu unul dintre cele mai ridicate tarife, conform listei de țări îndatorate, prezentate miercuri de Donald Trump. Cu un tarif de 20% în conformitate cu politica lui Trump, Uniunea pregătește contramăsuri drastice împotriva taxelor care vor urma să apară după oficializarea tarifelor.
Robert Habeck a prezentat acest moment drept un punct pivot în comerțul global și o oportunitate pentru Europa de a încheia noi alianțe. „O alianță cu Canada și Mexic este la ordinea zilei”, a spus el, făcând referire la discuțiile informale cu ambele țări în timpul târgului Hannover Messe din această săptămână.
El a criticat aspru decizia lui Trump privind calcularea tarifelor pentru fiecare țară, punând la îndoială raționamentul de gândire al președintelui.
„Presupunerea de bază este greșită”, a spus el. „Statele Unite au profitat enorm de pe urma globalizării. Faptul că nu au distribuit echitabil câștigurile este problema lor internă. Dar a da vina pe alții este necinstit – și periculos”, a adăugat Habeck.
În discursul său, el a adus aminte că situația dificilă de acum nu afectează doar Europa, ci tot comerțul global echitabil, care nu va mai putea fi apărat.
„Trebuie să facem față acestui moment cu unitate, pragmatism – și presiune”, a încheiat Habeck.