Psihologii trag un semnal de alarmă: alcoolul a devenit refugiul multor adolescenți nefericiți din România

Consumul de alcool în rândul adolescenților a devenit o problemă majoră de sănătate publică în România și în Uniunea Europeană, relevă un studiu recent al organizației Salvați Copiii. Conform cercetării, 27% dintre adolescenții români cu vârsta peste 14 ani declară că au consumat alcool în ultima săptămână.
Cazurile sunt din ce în ce mai frecvente – recent, un elev a fost găsit inconștient în baia unei școli din București după ce consumase alcool. Acesta nu este un caz izolat, iar statisticile internaționale arată că 25% dintre băieți și 20% dintre fete sub 15 ani s-au îmbătat cel puțin o dată, potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății.
„Adolescentul nu trebuie să consume alcool până când creierul nu este format în totalitate, deoarece structurile sale sunt puse în pericol, sunt vulnerabile”, avertizează Mihaela Dinu, psiholog clinician la organizația Salvați Copiii.
Specialiștii consultați subliniază că adolescenții care consumă alcool sunt mai expuși riscurilor de comportamente periculoase, precum violența, autoagresivitatea și tendința de suicid. De asemenea, consumul de alcool poate afecta pe termen lung dezvoltarea creierului și poate duce la dependență în viața adultă.
„Nu există concert fără consum de alcool în rândul tinerilor și aș spune un consum excesiv de alcool”, afirmă psihologul Mihaela Dinu, coordonatorul Centrului de Educație Emoțională și Comportamentală pentru Salvați Copiii.
Conform studiului realizat de Salvați Copiii în 2024, trei din zece copii cunosc pe cineva care a consumat substanțe psihoactive, iar în cazul adolescenților, proporția crește la patru din zece. Îngrijorător este faptul că majoritatea indică drept consumatori persoane din grupul lor de prieteni sau colegi de școală.
România și Marea Britanie sunt în topul țărilor europene unde se consumă cel mai mult alcool, potrivit unui raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică din 2023. Studiul arată că 36% dintre românii intervievați consumă alcool în exces, iar 40% dintre bărbații români recunosc că au trecut prin episoade de consum excesiv.
Un aspect important subliniat de specialiști este motivul pentru care tinerii recurg la alcool. „Ei ne-au declarat că alcoolul și substanțele psihoactive le consumă mai ales atunci când se simt nefericiți. Deci, practic, este un substitut al afectivității”, explică psihologul Mihaela Dinu.
Ana Bogdan, psihoterapeut cognitiv-comportamental, a declarat, pentru gandul.ro: „Unii adolescenți sunt atrași de alcool din dorința de a experimenta noi senzații și de a simți că fac parte dintr-un grup. Alcoolul poate fi văzut ca o modalitate de a evada sau de a face față emoțiilor negative: furia, dezamăgirea, stările de tristețe accentuate”.
Specialiștii recomandă părinților să creeze un mediu în care adolescenții să se simtă confortabil să discute despre aceste probleme. „Părinții trebuie să stabilească limite clare și consistente în ceea ce privește consumul de alcool, explicând de ce este important să evite consumul de alcool la o vârstă fragedă și ce riscuri sunt implicate”, subliniază psihologul Ana Bogdan.
La nivel european, România se află la mijlocul clasamentului, cu 37% dintre adolescenți raportând episoade de consum excesiv de alcool în ultimele 30 de zile. Danemarca se află în fruntea acestui clasament nedorit, cu 59%, în timp ce Islanda are cea mai mică rată, de doar 8%.
Specialiștii atrag atenția că problema necesită o abordare complexă, care să implice atât familia, cât și instituțiile de învățământ și societatea în ansamblu, pentru a preveni și combate consumul de alcool în rândul minorilor.