USR inițiază un proiect legislativ pentru transparenţă maximă în ceea ce priveşte autorizaţiile de mediu

USR inițiază un proiect legislativ pentru transparenţă maximă în ceea ce priveşte autorizaţiile de mediu

„E extrem de important, într-o ţară în care oamenii îşi pierd ani din viaţă din cauza poluării, să avem o transparenţă reală a tuturor avizelor de mediu. La acest moment, unele agenţii judeţene de protecţia mediului publică aceste autorizaţii. Altele aleg să nu. Acolo, cetăţenii depun zeci, sute de cereri pentru a obţine individual autorizaţiile, pe Legea accesului la informaţii de interes public. Am iniţiat, aşadar, acest proiect legislativ şi m-am bucurat să văd că parlamentari din mai multe partide consideră că cea mai eficientă soluţie este să avem un singur registru cu toate autorizaţiile de mediu, pentru a putea rezolva o problemă ce ne afectează pe noi toţi”, declară deputata USR Diana Buzoianu, preşedinta Comisiei pentru mediu din Camera Deputaţilor.

Legislaţia deşeurilor din România stabileşte că activităţile de gestionare a deşeurilor pot fi realizate doar de operatori economici autorizaţi din punctul de vedere al protecţiei mediului.

„Deoarece nu toate agenţiile judeţene de protecţia mediului publică din proprie iniţiativă autorizaţiile de mediu acordate, nu de puţine ori atât companiile, cât şi autorităţile locale întâmpină probleme în identificarea operatorului şi verificarea valabilităţii autorizaţiei acestuia. La rândul lor, cetăţenii şi ONG-urile de mediu au acces limitat la informaţiile privind autorizarea, ceea ce le îngreunează misiunea de monitorizare civică a conformării cu normele de mediu”, potrivit comunicatului de presă.

„Orice demers care contribuie la transparentizarea activităţii legate de gestionarea deşeurilor este mai mult decât binevenit în Ilfov, dar şi în alte judeţe din ţară. Chiar lângă Capitală ne-am trezit, de multe ori, cu depozite de deşeuri, fără să ştim ce e acolo, cine depozitează şi pentru ce perioadă, până când oamenii au început să se alerteze că miroase urât. Cetăţenii trebuie să ştie ce se depozitează lângă ei, fiindcă pe ei îi afectează. Şi informaţiile trebuie să fie la îndemână, ca să evităm întârzierile sau raspunsurile laconice de la instituţii”, afirmă senatoarea USR Cynthia Păun, membră a Comisiei pentru mediu din Senat.

Potrivit propunerii USR, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului va avea obligaţia să publice, pe pagina proprie de internet, lista actualizată a tuturor operatorilor economici autorizaţi în domeniul gestionării deşeurilor, precum şi textul autorizaţiilor de mediu/autorizaţiilor integrate de mediu deţinute de aceştia.

Lista va trebui să fie actualizată ori de câte ori intervin noi autorizări/suspendări şi să fie prezentată într-o formă uşor accesibilă publicului şi interogabilă.

„Vrem să transparentizăm situaţia acordurilor de mediu, astfel încât orice ONG sau cetăţean care are suspiciuni privind activitatea unui potenţial poluator să poată accesa, în timp real, aceste documente. Este un instrument simplu, dar puternic, aflat la dispoziţia tuturor celor preocupaţi de protejarea mediului. Prin facilitarea accesului public la aceste informaţii, facem un pas important spre responsabilizarea companiilor cu activitate cu impact asupra mediului şi încurajăm respectul faţă de comunităţile în care acestea activează”, precizează senatorul USR Aurel Oprinoiu, vicepreşedinte al Comisiei pentru mediu din Senat.