Un strop de îndulcitor artificial ar putea ajuta la combaterea bacteriilor rezistente la medicamente

În timp ce efectele îndulcitorilor artificiali asupra sănătății sunt încă supuse dezbaterii, un nou studiu sugerează că aceștia ar putea fi, de asemenea, o armă surprinzătoare în lupta împotriva rezistenței la antibiotice, potrivit Science Alert.
Conduși de o echipă de la Universitatea Brunel din Regatul Unit, cercetătorii din spatele studiului au efectuat teste de laborator pentru a vedea cum interacționează zaharina, un îndulcitor artificial obișnuit, cu bacteriile. Rezultatele, din perspectiva distrugerii bacteriilor, au fost impresionante: zaharina a provocat perturbări grave ale structurilor mai multor tulpini de bacterii, inhibând ușurința cu care acestea creșteau și se înmulțeau.
„Am identificat un nou antimicrobian – zaharina”, spune Ronan McCarthy, microbiolog la Universitatea Brunel. „Aceasta sparge pereții agenților patogeni bacterieni, determinându-i să se deformeze și, în cele din urmă, să explodeze, omorând bacteriile”, adaugă el.
„În mod crucial, această deteriorare permite antibioticelor să se strecoare în interior, copleșind sistemele lor de rezistență”, mai spune specialistul.
Echipa a pus zaharina la încercare în fața unor bacterii deosebit de rezistente la medicamente, inclusiv Staphylococcus aureus și Escherichia coli. Deși eficacitatea compusului a variat de la un tip de bacterie la altul, aceste rezultate inițiale sunt promițătoare și sugerează că zaharina ar putea fi eficientă împotriva mai multor tulpini de bacterii, cu unele ajustări, arată studiul.
Cercetarea a fost publicată în jurnalul științific EMBO Molecular Medicine.