Uniunea Europeană se confruntă cu o alegere strategică: America sau China

Uniunea Europeană se confruntă cu o alegere strategică: America sau China

În urma războiului comercial fluctuant declanșat de Donald Trump, Europa a încercat să se apropie de China. Premierul spaniol Pedro Sánchez s-a deplasat săptămâna aceasta la Beijing pentru o întrevedere cu Xi Jinping, în timp ce o vizită a liderilor Uniunii Europene este programată pentru luna iulie, scrie Financial Times.

Anul trecut, europenii se aflau încă în defensivă, impunând propriile tarife pentru importurile de vehicule chinezești, însă acum acestea ar putea fi eliminate prin negocieri.

Cu relațiile transatlantice tensionate la maximum, apropierea de principalul rival al Americii poate părea o strategie logică. Totuși, rămâne întrebarea dacă această abordare este într-adevăr înțeleaptă.

Experții susțin că noua viziune americană nu este motivată de iluzii de grandoare, ci dimpotrivă. Ordinea mondială unipolară a fost întotdeauna un fenomen temporar, iar acum s-a încheiat. SUA își va avea sfera de influență, dar și alte puteri mondiale – în special China – vor avea propriile sfere.

Investițiile americane în Europa se ridică la aproximativ 4 trilioane de dolari, în timp ce organizațiile europene au investit aproximativ 3,4 trilioane de dolari în SUA. Aceste sume eclipsează mizele limitate ale continentului în China.

Analiștii sugerează că, în loc să se îndepărteze de Trump, UE ar trebui să ia inițiativa în construirea unei noi relații transatlantice, combătând practicile care distorsionează comerțul, încurajând creșterea cheltuielilor pentru apărare și formând un front comun împotriva influenței chineze.