George Simion spune că România nu trebuie să mai dea bani Republicii Moldova

George Simion spune că România nu trebuie să mai dea bani Republicii Moldova

Simion a spus, luni, la Europa FM, că vine cu o altă viziune în privinţa Republicii Moldova, a cărei situaţie o cunoaşte „foarte bine”.

„Pe pământul nostru, în cetăţile noastre, la Tighina, la Soroca, au venit ruşii, sovieticii. Hai să spun aşa… au venit sovietici şi ne-au luat pământ şi fraţi. Ni i-au expulzat pe unii în Siberia, pe alţii au întors împotriva noastră. De exemplu, la Bălţi şi în Găgăuzia aveam o populaţie foarte pro-românească care a fost deznaţionalizată. Au inventat după aceea, au făcut o republică sovietică, s-a trecut la perioada de independenţă când Ion Iliescu a fost laş şi nu a făcut pasul care era firesc de făcut după podurile de flori, când trebuia să ne unim. Am pierdut o şansă istorică şi de atunci încoace noi avem acest stigmat că noi trebuie să finanţăm Republica Moldova”, a spus Simion.

Preşedintele AUR spune că vede cum din România, de fapt, „sponsorizăm separatism şi atitudini anti-româneşti”.

„Pentru că am tot avut diferiţi preşedinţi acolo care au avut atitudini duşmănoase la adresa României. Vladimir Voronin, Igor Dodon. Hai, fraţii noştri români, să ne trimită bani, să ne trimită bani. Dar de ce să vă trimită bani vouă, ca stat, care de multe ori aţi avut atitudini anti-româneşti şi să nu lucreze direct cu şcolile româneşti de acolo, care sunt unioniste, cu cetăţenii, cu autorităţile locale”, susţine Simion.

Simion a menţionat că e lăudabil că se dă gaz şi se renovează şcoli în Republica Moldova, dar că acest sprijin ar trebui condiţionat.

„De exemplu, ce aş face eu? Aş lua pachetele majoritare de la poşta Moldovei, de la MulGaz, pentru a ne asigura – aşa fac şi partenerii noştri occidentali cu noi, iau nişte garanţii că lucrurile nu deviază în România. Şi în Republica Moldova au deviat. A existat o propunere cu Fondul Moldova, la un moment dat, lansată de Dan Dungaciu şi actualul meu coleg Petrişor Peiu şi de Fundaţia Universitară a Mării Negre. Cred că trebuie să oprim această politică păguboasă pe care o avem cu ceea ce ar trebui să însemne al doilea stat românesc”, a explicat George Simion.

Simion a mai spus că nu este păgubos ca România să investească pentru limba română în Rep. Moldova şi afirmă că tocmai de aceea el susţine că ar trebui să fie sprijinite direct instituţii de cultură, ar trebui să fie sprijiniţi oamenii care iubesc România, „şi nu pe nişte birocraţi care odată ce se văd ministri, prim-ministri, preşedinţi, devin ostil României”.

Întrebat ce ar lua la schimb pentru ajutorul acordat, Simion a spus că ar lua „pachete majoritare la companiile din Republica Moldova”: „Mai există. Vă dau o listă. În felul acesta ai o garanţie că cel puţin eşti tratat corect şi nu ţi se râde în faţă când contribuabilii români, care nici ei n-au şcoli, n-au spitale, contribuie direct ca tu să exişti în continuare ca stat”.

Întrebat dacă, în calitate de candidat la Preşedinţia României, cere şi votul cetăţenilor români din Moldova, Simion a spus că el cere votul tuturor cetăţenilor români „de pretutindeni, şi de la Vaslui, şi de la Chişinău, şi de la Cernăuţi, şi din Paris, Londra şi aşa mai departe”.