Marțea Mare din Săptămâna Patimilor. Ce nu e bine să faci în această zi

În această zi, în biserici se citește Pilda celor zece fecioare, o parabolă rostită de Mântuitorul Iisus Hristos pentru a ilustra vegherea, pregătirea spirituală și așteptarea cu răbdare a venirii Mirelui – simbol al lui Hristos. Cinci dintre fecioare erau înțelepte și și-au pregătit candelele cu untdelemn, iar celelalte cinci, nechibzuite, nu au fost pregătite și au fost lăsate afară de la ospăț. Această pildă devine un avertisment spiritual pentru fiecare om, îndemnând la trăirea cu grijă a vieții și la cultivarea virtuților.
Ziua de marți este cunoscută în tradiția populară drept Marțea Seacă. Este încă permis să se desfășoare activități casnice precum spălatul hainelor sau curățarea locuinței. Din punct de vedere religios, această zi amintește de predica Mântuitorului ținută pe Muntele Măslinilor, unde a vorbit despre sfârșitul lumii și despre apropierea propriei sale jertfe.
Ce nu e bine să faci în această zi
În Marțea Mare oamenii sunt chemați să trăiască cu mai multă grijă și liniște sufletească. De aceea, există și câteva lucruri care, potrivit tradiției, nu se fac în această zi.
Sunt interzise muncile grele din gospodărie, cum ar fi săpatul, tăiatul lemnelor sau muncile de construcție, fiind o zi în care trupul trebuie să se liniștească pentru ca sufletul să se poată ocupa de cele sfinte.
De asemenea, nu se aprind focuri mari în curte, nu se toarce, nu se coase și nu se țes lucruri noi, pentru că acestea încurcă „firele destinului” și aduc ghinion.
În case nu ar trebui să fie ceartă, vorbe rele sau supărări.Se spune că cine se ceartă în Marțea Mare, va avea necazuri tot anul.
Tot în această zi, oamenii evită să asculte muzică tare sau să facă petreceri, pentru că această perioadă este una de post, de rugăciune și de suferință împărtășită cu Hristos.
Nici mâncărurile de dulce nu se consumă – nu se mănâncă ouă, lapte, carne sau brânzeturi, iar unii țin chiar post negru. Deși e o zi în care nu se muncește greu, nici lenea nu este bine văzută. Este un timp pentru curățenie în casă, dar mai ales pentru curățenie în suflet.
Spiritualitatea acestei zile este completată de slujbele de seară, numite Denii, în cadrul cărora credincioșii se adună pentru a retrăi ultimele zile din viața Mântuitorului. Aceste momente de rugăciune și liniște sufletească apropie oamenii de sensul profund al Sărbătorii Învierii.