Rusia spune că nu este ușor să ajungă la un acord de pace în Ucraina și că nu va mai depinde niciodată de Occident

Rusia spune că nu este ușor să ajungă la un acord de pace în Ucraina și că nu va mai depinde niciodată de Occident

Președintele american Donald Trump, care susține că va fi ținut minte ca un făuritor de pace în Ucraina, a afirmat în repetate rânduri că vrea să pună capăt războiului care durează de trei ani, deși nu a reușit încă intermedierea unui acord clar în acest sens. Kremlinul a declarat recent că este prea devreme să se aștepte rezultate în privința unei normalizări a relațiilor cu Washingtonul.

„Nu este ușor să ajungem la un acord privind componentele esențiale ale unei asemenea înțelegeri. Acestea sunt în curs de discuție”, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, într-un interviu acordat marți cotidianului Kommersant, preluat de sursa citată.

Lavrov a insistat asupra faptului că elita politică rusă nu va accepta nicio cale care să readucă Rusia într-o poziție de dependență economică, militară, tehnologică sau agricolă față de Occident: „Știm cum arată o înțelegere reciproc avantajoasă, pe care nu am respins-o niciodată, și cum arată o înțelegere care ne-ar putea duce într-o altă capcană. (…) Globalizarea economiei mondiale a fost distrusă de sancțiunile impuse Rusiei, Chinei și Iranului de către administrația președintelui american Joe Biden.”

Rusia are aceleași dorințe: teritoriile ucrainene, iar NATO să nu intre în sfera sa de influență

Oficialul rus a mai spus că poziția Rusiei a fost clar exprimată de Vladimir Putin în iunie 2024, atunci când acesta a cerut ca Ucraina să renunțe oficial la dorința de a adera la NATO și să își retragă trupele din toate cele patru regiuni ucrainene revendicate de Rusia: „Este vorba despre drepturile oamenilor care trăiesc pe aceste teritorii. De aceea, aceste pământuri sunt valoroase pentru noi. Nu putem să renunțăm la ele și să permitem ca locuitorii să fie izgoniți de acolo”, a spus Serghei Lavrov.

În prezent, Rusia controlează aproape o cincime din teritoriul Ucrainei, inclusiv Crimeea, anexată de Moscova în 2014, precum și părți din alte patru regiuni pe care Rusia le revendică ca fiind ale sale, deși majoritatea țărilor nu recunosc aceste pretenții.