Folosit la temperaturi ridicate, uleiul din semințe este responsabil pentru cel mai agresiv cancer de sân

Folosit la temperaturi ridicate, uleiul din semințe este responsabil pentru cel mai agresiv cancer de sân

Uleiurile de gătit, folosite de milioane de oameni, cresc riscul celei mai agresive forme de cancer mamar, a avertizat unul dintre cei mai importanți oncologi din Marea Britanie. În probele de sânge ale pacientelor cu această formă de cancer, au fost detectate niveluri ridicate de acid linoleic, un acid gras din familia Omega 6, esențial pentru organismul uman, dar care generează compuși toxici în prezența căldurii și „favorizează apariția și multiplicarea celulelor canceroase”, potrivit informațiilor furnizate joi de publicația Daily Mail.  

În timp ce unele uleiuri promit beneficii nesfârșite pentru cei preocupați de sănătate, altele au fost mult timp demonizate pentru substanțele toxice pe care le elimină, asociate cu afecțiuni precum demența și artrita. 

Medicii susțin că acidul linoleic, o grăsime întâlnită frecvent în uleiurile procesate din semințe, precum cele de soia, floarea-soarelui sau porumb, favorizează apariția și multiplicarea celulelor canceroase, folosite la temperaturi ridicate. „Mai ales persoanele cu risc crescut” ar trebui să „modereze” consumul acestor uleiuri, a îndemnat medicul britanic Justin Stebbing, expert în oncologie și cercetare asupra cancerului la Universitatea Anglia Ruskin din Cambridge. Oncologul a precizat că sunt la îndemână și uleiuri mai sănătoase: „multe uleiuri, cum ar fi uleiul de măsline, conțin mai puțin acid linoleic”.

„Acum știm că acidul linoleic hrănește celulele canceroase”

Profesorul Stebbing a prezentat într-un raport recent un studiu semnificativ despre riscurile cancerului asociate cu uleiurile din semințe. Cercetarea, realizată de Weill Cornell Medicine, a demonstrat că acidul linoleic poate supra-stimula „centrul de control” din celulele canceroase, favorizând creșterea acestora în cancerul de sân.

„Acum știm că acidul linoleic hrănește celulele canceroase într-un mod foarte specific. Această descoperire oferă indicii despre cum să definim care pacienți ar putea beneficia de recomandări nutriționale specifice”, a explicat dr. John Blenis, autorul principal al studiului, cercetător în domeniul cancerului la Weill Cornell Medicine.

În probele de sânge ale pacientelor cu cancer de sân triplu negativ – care este cel mai agresiv tip de cancer de sân, deoarece se răspândește rapid și are opțiuni de tratament limitate –  au fost detectate niveluri ridicate de acid linoleic. În medie, aproximativ 77 % dintre femeile diagnosticate cu această formă de cancer vor supraviețui cel puțin cinci ani după diagnostic, însă, în funcție de stadiul bolii, această rată de supraviețuire poate scădea până la 12 %.

Daunele provocate ADN-ului de-a lungul anilor rămân principalul factor de risc 

Deși rolul acidului linoleic în cel mai devastator cancer de sân este o descoperire esențială, aceasta e doar o piesă dintr-un puzzle vast: „O dietă echilibrată și bazată pe alimente integrale rămâne pilonul cel mai important în prevenirea cancerului și o strategie care poate fi adoptată de oricine”, a subliniat profesorul Stebbing.

Raportul profesorului Stebbing vine după alte studii recente, care au arătat că uleiurile din semințe ar putea accelera creșterea tumorilor canceroase. Cercetătorii din Statele Unite au descoperit că bărbații cu cancer de prostată în stadiu incipient, care au redus consumul de uleiuri vegetale, au avut tumori cu o dezvoltare mai lentă decât cei care au urmat dieta tipic occidentală. Un alt studiu a indicat că grăsimile din aceste uleiuri contribuie la procesele inflamatorii, favorizând astfel dezvoltarea tumorilor de colon. 

Totuși, vârsta înaintată rămâne principalul factor de risc pentru orice tip de cancer din cauza daunelor provocate de trecerea timpului în structura ADN-ului.