Cât costă mielul de Paște cu câteva zile înainte de marea sărbătoare

Cât costă mielul de Paște cu câteva zile înainte de marea sărbătoare

Mai sunt câteva zile până la Paște, iar în această perioadă, gospodarii caută cele mai calitative produse pentru masa de duminică. Ingredientele, modul de preparare, alegerea cărnii, sunt cele mai importante aspecte atunci când vrem să avem cea mai gustoasă masă de sărbătoare. Încă din timp, cu câteva luni înainte de Paște, românii caută cel mai bun miel pe care sa-l pregătească pentru cei dragi. El rămâne, și în acest an, preparatul nelipsit de pe mesele festive.

În funcție de preferințe, calculele privind prețul cărnii de miel încep să se facă atât pentru crescătorii de animale, cât și pentru românii care doresc să aibă ce pune pe masă de sărbători. Potrivit reprezentanților sectorului ovin, prețul pentru miel anul acesta va fi mai ridicat decât în anii precedenți, mai ales din cauza provocărilor economice, inflației, dar și pestei micilor rumegătoare (PMR).

Pentru că mai este foarte puțin înainte de Paște, prețurile sunt deja stabilite, iar tot mai mulți români se grăbesc să pună mână pe mielul cât mai ieftin pentru a-l pregăti.

Zilele acestea, un kilogram de miel în viu (adică viu, la fermă) costă în jur de 22 de lei, iar dacă vrei carnea gata tranșată, în carcasă, prețul sare la 35-38 de lei/kg. Diferența vine, desigur, din procesare, transport și toate cele care se adaugă până ajunge carnea pe rafturile magazinelor.

Pentru un miel de aproximativ 25 de kilograme, te poți aștepta la un preț de aproximativ 500 de lei. În comparație cu anul trecut, când prețul în viu nu trecea de 19-20 de lei/kg, se observă o mică creștere, influențată de costurile mai mari pentru întreținerea animalelor în sezonul rece.

Dacă vrei să eviți prețurile piperate din magazine și piețe, poți opta să cumperi mielul direct de la sursă, adică la ferme. Acolo, mielul e mai ieftin, fără adaosuri comerciale, și în plus ai ocazia să vezi și cum a fost crescut. E o variantă mai prietenoasă și pentru portofel, dar și pentru încrederea în calitatea produsului.

La Piața Obor, de exemplu, prețurile sunt ceva mai piperate:

  • Pulpele de spate – 40 lei/kg

  • Cotletul de miel – până la 45 lei/kg

  • Ceafa de miel, ideală pentru friptură – 40 lei/kg

Bucureștenii au și opțiunea de a cumpăra miei întregi, proaspăt sacrificați. Un astfel de animal, cu o greutate între 12 și 15 kilograme, ajunge la 40 de lei/kg, ceea ce înseamnă că prețul total pentru un miel întreg poate urca la 600 de lei.

În ceea ce privește sacrificarea mieilor, totul se desfășoară ca în anii trecuți. Nu sunt restricții suplimentare, mieii pot fi sacrificați fie direct în exploatații, fie în abatoare sau puncte autorizate de vânzare, cu respectarea normelor sanitare.

Așadar, indiferent dacă vrei un miel întreg, doar o pulpă sau o friptură bună pentru cuptor, ofertele sunt destule pentru toți românii.