Vinerea Mare – ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit. Ce este interzis să faci în această zi

Vinerea Mare – ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit. Ce este interzis să faci în această zi

Vinerea Mare reprezintă ultima vineri din Postul Paştilor și este ziua în care se ține post negru, adică nu se bea decât apă toată ziua.

Vinerea Mare este ziua în care Mântuitorul a fost răstignit pe cruce și este dedicată reculegerii și rugăciunii.

În această zi nu se săvârşeşte niciuna dintre cele trei Sfinte Liturghii. Ceremonia principală din această zi este scoaterea Sfântului Epitaf din altar şi aşezarea lui pe o masă în mijlocul bisericii.

În seara acestei zile se cântă Prohodul şi se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf, care simbolizează trupul Mântuitorului. După procesiunea din jurul bisericii, Sfântul Epitaf este aşezat pe Sfânta Masă din altar, unde rămâne până la Înălţare. Punerea pe Sfânta Masă reprezintă punerea Domnului în mormânt.

Ce este interzis să faci în Vinerea Mare

În Vinerea Mare trebuie să se evite lucrările agricole, în special mersul pe câmp, semănatul sau alte activităţi asemănătoare. Se spune că tot ceea ce se seamănă în această zi nu rodeşte.

De asemenea, nu se sacrifică păsări sau animale și este interzis spălatul. În această zi nu se coase şi nu se face curăţenie.

În plus, este recomandat să se evite și gătitul, cu excepția cazurilor de strictă necesitate. Cei care țin tradițiile evită să aprindă focul în sobă, aceștia crezând că focul aprins poate tulbura liniștea sufletelor trecute în neființă.

Conform tradiţiei, în Vinerea Mare nu este bine să mănânci urzici şi nu e bine să fie folosit oţetul, pentru că pe cruce Iisus a fost bătut cu urzici, iar buzele Sale au fost udate cu oţet.

Cei mai superstiţioşi evită să se tundă în Vinerea Mare. Cu toate acestea, există anumite zone, cum e cazul Moldovei, unde oamenii cred că vor fi feriţi de anumite afecţiuni şi boli dacă merg la frizer.