Prin toxina pe care o eliberează la copiii mai mici de zece ani, E. coli e responsabilă pentru cancerele de colon timpurii

Prin toxina pe care o eliberează la copiii mai mici de zece ani, E. coli e responsabilă pentru cancerele de colon timpurii

Expunerea în copilărie la bacteria intestinală comună Escherichia coli, care produce o toxină în colon, ar putea declanșa creșterea cazurilor de cancer colorectal în rândul pacienților mai tineri, potrivit ultimelor studii ale Universității din California.

Toxina este cunoscută sub numele colibactină și poate fi un factor-cheie în creșterea numărului de cazuri de cancer colorectal la persoanele sub 50 de ani, arată studiul internațional publicat în revista Nature, preluat de sursa citată.

Cercetătorii au analizat genomul a sute de tumori colorectale, provenite de la pacienți din 11 țări, și au identificat o legătură semnificativă între expunerea timpurie la colibactină și apariția bolii la vârste mai tinere. Mai exact, mutațiile ADN de la nivelul colonului, asociate colibactinei, au fost de 3,3 ori mai frecvente în rândul celor diagnosticați cu această formă de cancer înainte de 40 de ani, comparativ cu pacienții de peste 70 de ani.

Mutațiile apar când copiii sub 10 ani sunt expuși la E. coli și toxina pe care o eliberează

Potrivit geneticienilor, tiparele acestor mutații apar atunci când copiii sunt expuși la colibactină înainte de vârsta de 10 ani și sunt deosebit de răspândite în țările cu o incidență ridicată a cazurilor cu debut timpuriu: „Dacă cineva dobândește una dintre aceste mutații până la vârsta de 10 ani, ar putea dezvolta cancer colorectal cu decenii mai devreme, adică la 40 de ani în loc de 60”, a declarat Ludmil Alexandrov, conducătorul studiului de la Universitatea din California, San Diego.

Pe lângă colibactină, cercetătorii au observat și alte tipare mutaționale specifice anumitor regiuni, sugerând că factorii de mediu locali ar putea juca un rol suplimentar în declanșarea bolii: „Descoperirile noastre ar putea deschide calea către strategii de prevenție adaptate la specificul fiecărei regiuni”, a adăugat dr. Marcos Diaz-Gay, coautor al studiului.

Cazurile de cancer colorectal, boală considerată în trecut o afecțiune a vârstnicilor, și-au dublat incidența în rândul persoanelor sub 50 de ani în ultimele două decenii, în cel puțin 27 de țări.