Rusia: Recunoaşterea regiunilor anexate din Ucraina, condiţie esenţială pentru pace

Rusia: Recunoaşterea regiunilor anexate din Ucraina, condiţie esenţială pentru pace

De la lansarea ofensivei din februarie 2022, Rusia a ocupat părţi mari din patru regiuni ucrainene pe care le-a revendicat ca fiind ale sale, pe lângă Crimeea, pe care a anexat-o în 2014. Ucraina a denunţat anexările ca fiind o acaparare ilegală de teritorii şi spune că nu le va recunoaşte niciodată, transmite AFP.

„Partea rusă şi-a confirmat în repetate rânduri disponibilitatea, confirmată de preşedinte, de a începe negocieri cu Ucraina fără nicio precondiţie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru mass-media de stat.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat într-un interviu acordat ziarului brazilian O Globo, publicat luni, că „rămânem deschişi la negocieri”, dar a adăugat că „recunoaşterea internaţională a stăpânirii Rusiei asupra Crimeei, Sevastopolului, Republicii Populare Doneţk, Republicii Populare Lugansk, regiunilor Herson şi Zaporojie este imperativă”.

Comentariile au venit în contextul în care preşedintele american Donald Trump a îndemnat Rusia să accepte un armistiţiu, declarând reporterilor că, în opinia sa, Volodimir Zelenski ar putea ceda Crimeea ca parte a unui acord – o sugestie pe care liderul ucrainean a respins-o anterior. Zelenski a declarat vineri că Ucraina „nu va recunoaşte legal niciun teritoriu temporar ocupat”.

Trump, care s-a lăudat înainte de inaugurare că ar putea opri asaltul Rusiei asupra Ucrainei în „24 de ore”, a lansat o ofensivă diplomatică pentru a opri luptele după preluarea mandatului în ianuarie, dar nu a reuşit până acum să obţină concesii majore din partea Rusiei.

După întâlnirea cu Zelenski la funeraliile Papei Francisc, Trump şi-a intensificat presiunea asupra lui Vladimir Putin, cerându-i omologului său rus să „oprească tirul” şi să semneze un acord. Casa Albă a avertizat că fără progrese rapide, s-ar putea retrage din rolul de mediator, Trump indicând că va acorda procesului „două săptămâni”.

Rusia şi Ucraina nu au purtat discuţii directe despre conflict de la începutul ofensivei Moscovei în 2022. Între timp, Rusia a anunţat în weekend că a preluat controlul deplin asupra regiunii sale Kursk cu ajutorul trupelor nord-coreene, la mai mult de opt luni după ce Kievul a lansat un asalt terestru transfrontalier.

Putin i-a mulţumit luni liderului nord-coreean Kim Jong Un pentru ajutorul în această operaţiune, care a privat Kievul de un avantaj important în viitoarele negocieri cu Moscova.