Dezbaterea prezidențială, monitorizată cu un instrument AI. Ce note primesc Antonescu, Lasconi și Nicușor Dan când vine vorba de obiectivitate

Dezbaterea prezidențială, monitorizată cu un instrument AI. Ce note primesc Antonescu, Lasconi și Nicușor Dan când vine vorba de obiectivitate

Metodologie

Am analizat transcripțiile dezbaterii de la Palatul Cotroceni în primele 30 de minute, evaluând gradul de obiectivitate pe o scară de la 1 la 10, unde 1 reprezintă subiectivitate maximă și 10 obiectivitate maximă. Criteriile de evaluare au inclus: utilizarea argumentelor factuale vs. emoționale, prezența atacurilor personale, oferirea de context complet vs. selectiv, și capacitatea de a recunoaște complexitatea problemelor dezbătute.

1. CRIN ANTONESCU – Punctaj: 6.5/10

Argumente pentru obiectivitate:

  • Utilizează argumentație bazată pe cadrul legal
  • Evită în general atacurile personale directe
  • Recunoaște complexitatea unor situații

Argumente pentru subiectivitate:

  • Prezintă selectiv evenimentele din 2012
  • Evită responsabilitatea pentru impactul deciziilor sale
  • Deviază de la întrebări incomode

Citate relevante:

  1. „Despre anularea alegerilor, am să spun limpede că a fost un moment critic pentru democrația românească. E o decizie a unei instanțe prevăzute de Constituție, pe care cu toții o respectăm.”
  2. „E totuși un moment traumatic. Nu au fost pierdute doar niște sute de mii de voturi, toate cele 9 milioane de voturi exprimate s-au pierdut, nu au mai avut sens.”
  3. „Tot ce pot să spun eu, tot ce pot să angajez eu, că în mandatul meu de președinte, așa ceva nu se va mai întâmpla.”
  4. „În 2012 s-a produs, în conformitate cu un articol foarte explicit și foarte clar, fără echivoc din Constituția României, o suspendare a președintelui în exercițiu atunci, Traian Băsescu.”
  5. „Ea s-a desfășurat, după toate regulile din Constituție și pe legele Parlamentului, a fost validată ca atare de Curtea Constituțională.”
  6. „Domnul Traian Băsescu a fost suspendat, s-a procedat la un referendum, a avut loc acel referendum.”
  7. „În urma deciziei Curții Constituționale, discutate și discutabile și ea, totuși favorabile lui Traian Băsescu, Traian Băsescu și-a reluat locul în fruntea statului român și lucrurile au mers mai departe.”
  8. „Despre ce au fost oripilați unii și alții, cât au înțeles unii și alții și ce s-a întâmplat, a fost o altă discuție.”
  9. „Deci că ar trebui să-mi fie mie rușine este o părere. Eu nu pot da glas tuturor părerilor pe care le pot avea despre alții.”
  10. „Care sunt faptele? Care sunt încălcările statului de drept, doamna Lasconi?”
  11. „Nu e mare lucru de replicat, doar să fim cu toții lămuriți, să nu fie confuzie.”
  12. „Presupun că doamna Lasconi nu pretinde că în 2012 am făcut ceva ce a afectat rezultatul relațiilor din România.”
  13. „Bine, dacă nu acestea sunt faptele la care vă referiți, vă rog să reveniți, că eu nu știu exact pentru ce ați ieșit dumneavoastră în stradă.”
  14. „Poate că ați ieșit des, nu pot să știu de fiecare dată pentru ce a ieșit în stradă.”
  15. „Mă numesc George Crin Antonescu. În 2012 l-am suspendat pe Băsescu.”

2. NICUȘOR DAN – Punctaj: 5.5/10

Argumente pentru obiectivitate:

  • Folosește frecvent argumente tehnice și analitice
  • Face referire la fapte concrete
  • Explică acțiunile proprii într-un context mai larg

Argumente pentru subiectivitate:

  • Face afirmații fără dovezi suficiente
  • Folosește ocazional atacuri directe
  • Evită să recunoască contradicții din propriul parcurs politic

Citate relevante:

  1. „Anularea alegerilor a dovedit încă o dată slăbiciunea statului român.”
  2. „Erau niște instituții care ar fi trebuit să prevină ce s-a întâmplat, n-au prevenit și iată că suntem la 5 luni după acel eveniment și nu avem o explicație completă a fenomenului.”
  3. „Ce s-a întâmplat totuși, a fost un candidat din România, Călin Georgescu, nu poate să coste decât milioane sau zeci de milioane de euro, deci e treaba autorităților.”
  4. „În primul rând e importantă ordinea internațională pe care Rusia a violat-o acum 10 ani, 11 ani, când a preluat Crimea și acum 3 ani când a început războiul cu Ucraina.”
  5. „Și este foarte, foarte important ca… Una, vecini și alta e, Doamne ferește, să ai Rusia vecin.”
  6. „România trebuie, în acord cu partenerii săi europeni, să continue să sprijine Ucraina, astfel încât pacea, când va fi, să fie o pace pe care poporul și națiunea ucraineană și le doresc.”
  7. „În urmă cu două săptămâni am sesizat autoritatea electorală permanentă și toate instituțiile statului, instituțiile europene, inclusiv TikTok și Meta.”
  8. „Pentru că exact greșeala pe care autoritățile române au făcut-o în noiembrie 2024, o fac acum.”
  9. „Vă dau un exemplu. Pe contul meu de TikTok aveam 70.000 de urmăritori din România și ce postam acolo se duceau.”
  10. „Nu înțeleg de ce minți.”
  11. „Eu nu vreau să candidez. Am dat primul telefon doamnei Elena Lasconi, ca să o informez de intenția mea de a candida.”
  12. „Ulterior, am sunat pe liderii coaliției, crezând în acel moment, cum au spus toți, că există în România un pericol izolaționist care se manifestase prin domnul Călin Georgescu.”
  13. „Un independent care are o cotă de încredere importantă în electoratul român, un independent care câștigase primăria Capitalei, poate să aibă o susținere și să închidă toată discuția.”
  14. „Cred că este sarcina președintelui României, oricare va fi el, să lămurească de plin această chestiune pentru a recâștiga încrederea românilor în democrație.”
  15. „Dincolo de toate umorile, sentimentele pe care fiecare dintre noi le trăiește, eu cred că trebuie să ne uităm la poporul român, să vedem care sunt așteptările.”

3. ELENA LASCONI – Punctaj: 3/10

Argumente pentru obiectivitate:

  • Este consecventă în poziționarea anti-sistem
  • Susține unele afirmații cu experiența personală

Argumente pentru subiectivitate:

  • Utilizează frecvent atacuri personale
  • Face acuzații generale fără dovezi concrete
  • Folosește întrebări tendențioase
  • Prezintă anularea alegerilor într-o manieră conspirativă

Citate relevante:

  1. „Susținătorii mei în această seară sunt oameni de bună credință din țara asta, care vor în sfârșit, după 35 de ani, să scăpăm de acest sistem.”
  2. „Bine, dumneavoastră, Ponta, Dragnea și pot să mai adaug aici foarte multe nume, sunteți cei cărora ar trebui să le mulțumesc, între ghilimele, pentru că eu sunt astăzi aici în politică.”
  3. „Am ieșit în stradă din cauza dumneavoastră.”
  4. „În 2012 ați călcat în picioare statul de drept, ați oripilat liderii europeni.”
  5. „Cum puteți garanta că veți lupta pentru statul de drept în România?”
  6. „Mi-ar fi rușine, domnul Antonescu.”
  7. „Să candidezi în locul dumneavoastră și să veniți să vă prezentați drept altcineva și altfel.”
  8. „Vreau să te întreb când te-ai milogit de cei de la PSD și PNL să te susțină să fii candidatul unic, erai antisistem, reformator sau oportunist?”
  9. „Și dacă se împacă politica cu moralitatea.”
  10. „Nicușor, tu ai fi candidatul care ai trece de orice detector de minciuni și nu ai răspunde niciodată la o întrebare direct.”
  11. „Îmi pare rău, pentru că mi-am pus multă speranță în tine în urmă cu mai mulți ani, îmi pare rău că am aflat de la televizor…”
  12. „Imaginați-vă următorul scenariu, aveți un prieten foarte bun, care știți că candidează, merge, dă concurs pentru post… Și ne trezim că vine altcineva peste. Asta spune foarte multe despre candidat.”
  13. „A fost o decizie nedemocratică, politică, prin care nu ni s-a dat dreptul internațional de a ne apăra.”
  14. „S-au schimbat regulile jocului, s-au schimbat candidații ca în această campanie electorală să fie pe primele locuri oameni ai sistemului.”
  15. „Eu vă rog să votați în consecință și să vă gândiți cum s-a grăbit Nicușor Dan să-și anunțe candidatura.