7 din 10 români declară că pun accent pe alimentația sănătoasă, însă doar jumătate citesc frecvent etichetele produselor pe care le cumpără

7 din 10 români declară că pun accent pe alimentația sănătoasă, însă doar jumătate citesc frecvent etichetele produselor pe care le cumpără

Conform cercetării realizate în perioada 19-31 martie 2025, membrii Generației Z sunt cei mai interesați de modul în care se hrănesc – peste 85% au declarat că acordă prioritate alimentației sănătoase în mare și în foarte mare măsură. Acest lucru poate fi corelat cu accesul facil al tinerilor la informație, în special pe platformele sociale, unde aceștia au posibilitatea să interacționeze tot mai mult cu lideri de opinie care promovează un stil de viață sănătos. Printre cele mai importante motive pentru care românii aleg să se preocupe de alimentație, se numără prevenția pe termen lung a problemelor de sănătate (75,19%), starea zilnică de bine (49,95%) și dorința de a fi productivi (37,16%).

Pe lângă alimentație, grija românilor pentru o viață echilibrată include somnul de calitate (57,14%), evitarea consumului excesiv de zahăr, sare și grăsimi (48,01%) și sport de 2 – 3 ori pe săptămână (44,15%).

„La Agricola, credem că la baza unei alimentații corecte și a unui stil de viață echilibrat stau alegerile informate și conștiente. De aceea, încurajăm consumatorii să fie atenți la ceea ce pun în farfurie, să citească etichetele, să verifice proveniența ingredientelor și să facă alegeri responsabile. Ne bucurăm că avem ocazia să le oferim produse care respectă cele mai înalte standarde de calitate și siguranță alimentară, pentru ca fiecare masă să fie o celebrare a gustului autentic și un pas firesc spre o viață sănătoasă”, a declarat Cristian Călin, Managerul de Relații Publice și Comunicare al Grupului Agricola.

De unde își iau românii informațiile referitoare la alimentație

În ceea ce privește nivelul de informare despre alimentația sănătoasă, doar 13,75% dintre respondenți se consideră foarte bine informați și declară că aplică principiile nutriționale în viața de zi cu zi. 56,71% spun că au cunoștințe solide, dar nu le aplică întotdeauna, iar 27,5% afirmă că sunt parțial informați.

Doar 47% se informează de la medici sau specialiști în nutriție, iar 1 din 5 respondenți se bazează pe rețelele sociale, o tendință vizibilă în rândul Generației Z, unde peste 37% dintre tineri își iau informațiile de pe TikTok, Instagram sau YouTube. Pentru Generația Millenials, specialiștii rămân principala sursă de informare (51,13%), în timp ce membrii Generației X (51,27%) folosesc blogurile de specialitate ca primă sursă de informare.

Românii citesc etichetele, însă interpretarea lor reprezintă o provocare

Doar jumătate dintre respondenți au declarat că citesc în mod frecvent etichetele produselor înainte de cumpărare, însă peste 80% nu cunosc care sunt ingredientele nocive sau le este greu să le identifice. Atunci când verifică etichetele, cei mai mulți români sunt atenți la lista ingredientelor (78,95%), urmată de cantitatea de zahăr și îndulcitori (48,55%) și valorile nutriționale (42,86%). Pentru cei din Generația X, cu vârste cuprinse între 45 și 60 de ani, cel mai important este să citească lista ingredientelor (81,52%). În timp ce doar 20% dintre respondenți cunosc foarte bine diferențele între concepte precum „natural”, „organic”, „sănătos”, 65% au cunoștințe corecte despre ce înseamnă îmbogățirea pe cale naturală a unui produs.

În legătură cu proveniența ingredientelor, aceasta contează foarte mult pentru 21,7% dintre respondenți, care declară că preferă alimente locale sau de la branduri de încredere, în timp ce peste 50% au afirmat că achiziționează produse de calitate superioară ori de câte ori este posibil.

„Studiul arată un lucru încurajator – românii își doresc să aibă grijă de sănătatea lor prin alegeri alimentare mai bune. Însă, între intenție și obiceiuri zilnice, mai e un pas important: înțelegerea corectă a ceea ce înseamnă să mănânci echilibrat. Avem nevoie de mai multă educație nutrițională, spusă simplu și cu empatie – în școli, în familie, dar și acolo unde oamenii caută răspunsuri: online. Adevărata schimbare începe cu un gest mic, dar conștient, la fiecare masă”, a declarat Amalia Arhire, medic primar endocrinologie, medic specialist diabet și nutriție și doctor în medicină.

Românii apreciază produsele organice, dar prețul constituie o barieră

Întrebați de ce aleg produse organice, 39% dintre respondenți afirmă că sunt mai sănătoase și conțin mai puțini aditivi și pesticide, cu un procent vizibil mai ridicat în rândul Generației Z (44,64%). Alte motive pentru care românii preferă produsele organice sunt gustul mai bun (20,62%) și impactul pozitiv asupra mediului (16,54%). Totodată, 57% ar plăti mai mult pentru produs alimentar organic, doar dacă diferența de preț este cu cel mult 10-15% mai mare. Prețul rămâne criteriul principal pentru aproape un sfert dintre respondenți (23%).