Ucraina avertizează împotriva ridicării sancțiunilor aviatice impuse Rusiei

Andriy Yermak, șeful biroului prezidențial al Ucrainei, a avertizat într-un articol pentru The Guardian că nu ar trebui ridicate sancțiunile impuse aviației ruse, deoarece acestea joacă un rol important în oprirea agresiunii militare a Moscovei.
„La suprafață, cererile Moscovei de concesii par simple și ușor de îndeplinit – definiția unei victorii rapide pentru ambele părți”, a scris Yermak.
El spune că aceste cereri nu sunt deloc inofensive și că scopul lor real este unul politic și militar. „Aparenta natură umanitară și economică a cererii Rusiei maschează avantajul politic și militar pe care orice înmuiere a sancțiunilor aviatice l-ar oferi președintelui rus și mașinii sale de război”, a adăugat el.
Declarația vine după ce ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a spus că Rusia a cerut oficial ridicarea sancțiunilor impuse companiei de stat Aeroflot.
„Americanii au luat-o în considerare, până acum nu am văzut niciun pas reciproc”, a spus Lavrov. „Dar vom lucra la aceasta, deoarece este vorba de o revenire la normalitate.”
Yermak a atras atenția că în Rusia nu există o diferență clară între sectorul civil și cel militar, mai ales în domeniul aviației.
„Liniile dintre sectorul privat și cel public în economia de război a Rusiei sunt neclare, în special pentru aviație”, a scris el.
În opinia sa, o relaxare a sancțiunilor ar slăbi presiunea asupra regimului Putin și i-ar da motive să continue războiul.
„Acceptarea acestora ar permite unui regim care și-a arătat în mod repetat intenția de a-și prelungi războiul de agresiune și ar submina această șansă pentru o pace justă, echitabilă și durabilă”, a spus el.
Pe tema sancțiunilor, Donald Trump a spus că acestea nu vor fi ridicate înainte de semnarea unui acord de pace, însă secretarul de stat Marco Rubio a spus că o relaxare parțială ar putea fi discutată într-un astfel de acord.
Pe 28 aprilie, Rusia a anunțat o încetare temporară a focului, între 8 și 11 mai, în contextul comemorării a 80 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Cu toate acestea, Zelenski a refuzat oferta președintelui rus spunând că este „o altă încercare de manipulare”, și a cerut, în schimb, o încetare totală și necondiționată a focului, timp de cel puțin 30 de zile.