Dezbaterea prezidențială finală 2025 – Noi contre dure între Nicușor Dan și Antonescu. Dan îi „invită pe susținătorii lui Lasconi să reflecteze cui dau votul”

UPDATE 22:10 Prioritatea de politică externă pentru viitorul președinte
Candidații au fost provocați să identifice care ar trebui să fie prioritatea absolută în politica externă pentru începutul mandatului prezidențial. Ce problemă ar trebui abordată imediat și care sunt primii pași ce ar trebui făcuți în următoarele șase luni?
Candidații Crin Antonescu și Nicușor Dan au avut un schimb de replici privitor la extinderea clinicii oncologice Sanador. Proiectul a fost blocat o perioadă, iar Antonescu l-a acuzat pe contracandidatul său de întâziere.
Candidaților li s-a adresat o întrebare legată de politica internă: ce articol sau articole din Constituție ar fi prioritare pentru modificare, dacă ar ajunge președinte?
UPDATE 20:35 Mircea Badea i-a provocat pe candidați cu întrebări directe
Nicușor Dan se opune poziției lui Donald Trump în ceea ce privește Fâșia Gaza
Candidatul Nicușor Dan nu este de acord cu poziția președintelui american Donald Trump în ceea ce privește Fâșia Gaza.
Candidat la prezidențiale: Fiecare român să aibă 2-3 arme, să-l apuce frica pe Putin
John Ion Banu Muscel, candidat independent la alegerile prezidențiale, a spus, miercuri, că dacă fiecare român ar deține 2-3 arme, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, s-ar speria și nu ar putea ataca România.
UPDATE 20:30 Întrebări între candidați: John-Ion Banu îl interpelează pe Nicușor Dan
A început sesiunea de întrebări comune pentru candidați, cu prima temă: economia. Fiecare a trebuit să aleagă două măsuri de austeritate dintr-o listă ce include concedieri în sistemul public, impozitarea pensiilor, reducerea salariilor demnitarilor, renunțarea la vilele de protocol și altele.
Care sunt cele două opțiuni selectate de fiecare?
John Ion Banu-Muscel: „Am spus întotdeauna că nu o să iau salariul de președinte, vreau să îl donez. A doua, în niciun caz nu aș reduce pensii. Bugetul pentru armament (l-ar reduce – n.r.)), nu vrem armament suplimentar.”
Elena Lasconi: „Eu am spus să fie 300 de parlamentari și militez pentru asta tocmai pentru că avem prea mulți politicieni, dar Președintele României, miniștrii, oamenii care reprezintă țara trebuie să aibă o prestanță. (…) Mă interesează să avem diplomați foarte buni în toată lumea. Eu îmi doresc să creștem economia prin atragerea de investitori, să avem mai mulți bani de împărțit.
Lavinia Șandru: „Am să fiu de acord să mi se taie salariul la jumătate (…) și trebuie să tăiem pensiile speciale. (…) Scădem taxe și impozite, permitem mediului de afaceri să se relaxeze, să asimileze funcționarii pe care vrem să îi trimitem de la stat în privat.
Crin Antonescu: „Eu exclud creșterea taxelor și recurgerea la FMI, și tăierea din pensiile sau salariile bugetarilor care sunt angajați. Salariile demnitarilor le putem reduce la jumătate, dar să nu uităm că în marile companii de stat, unde în CA sunt câștiguri enorme, de multe nejustificate, dar în primării sunt salarii mici și nu mai pot angaja oameni valoroși. Bugetul se echilibrează din combaterea evaziunii.”
Daniel Funeriu: „Sunt măsuri pe termen scurt și măsuri pe termen lung. Guvernul poate funcționa cu mai puțină lume, 300 de parlamentari, dar din păcate banii care se economisesc astfel nu ajung. Avem 9 miliarde de euro pe care nu îi colectăm din TVA.”
Nicușor Dan: „Deficitul nu este o chestiune abstractă. (…) Sunt două locuri de unde poți să tai imediat: din companiile de stat, noi am făcut asta, și din capitolul de cheltuieli și o parte din investiții. Pe termen mediu trebuie să ne uităm la marea evaziune fiscală, la fonduri europene. Pe termen mediu și lung – dezvoltarea economiei”
Cristian Terheș: „Cât timp voi fi președinte, nu voi semna niciun buget care crește taxe și impozite. Mă voi asigura că taxe și impozite vor fi tăiate. Reducerea cheltuielilor inutile. Eu vreau un stat român în care să lucreze cei mai buni români și să fie plătiți cum se cuvine.”
UPDATE 20:00 Cei șapte candidați, față în față cu alegătorii: de ce vor să fie Președinte
Candidații au fost rugați să se adreseze națiunii și să expună motivele pentru care se consideră cei mai potriviți pentru funcția de Președinte al României.
Banu: „Sunt aici în cursa prezidențială pentru a da o opțiune cetățenilor României de a termina cu această ipocrizie a alegerii unui președinte care de fapt, așa spune și Constituția, trebuie să fie independent, să nu fie dator, vândut unui partid care îl susține.”
Lasconi: Dacă mă băgam în combinațiile lor, eram președinte. Îmi doresc să lupt pentru fiecare român, nu vreau să mai avem 100.000 de români diagnosticați cu cancer în fiecare an, voi lupta pentru programele de screening, mă gândesc toate femeile în țara asta. Eu voi reprezenta persoanele vulnerabile, copiii din țara asta, care merg flămânzi la culcare, așa ceva nu trebuie să se mai întâmple în țara noastră, care e sărăcită de sistem.
Șandru: „Vreau ca România reală să fie respectată, vreau ca România să fie puternică, vreau ca după cinci ani de mandat Lavinia Șandru România să fie prosperă, românii să fie mândri că trăiesc în această țară extraordinară.”
Antonescu: „România e mai înaintată decât clasa sa politică și are nevoie de un lider capabil să aducă establishmentul politic la nivelul societății. Cred că pot fi acel lider după 10 ani de pauză din viața politică și mă prezint în fața cetățenilor cu respect.”
Funeriu: „Ideile mele vizează refondarea statului român pe baza adevărului și am considerat că trebuie expuse public. Bilanț, plan, personalitate, cele trei elemente pe care trebuie să alegem președintele.”
Nicușor Dan: „Există în România oameni onești, care muncesc, care au bun simț, care își plătesc taxele, care vor un viitor pentru ei și copiii lor, România onestă e o sintagmă care îi reprezintă. (…) O să încerc să mă ridic la înălțimea așteptărilor lor dacă voi fi președinte.”
Terheș: „Un președinte pentru toți românii, obiectivul pe care îl am în minte. Un președinte este mandatat și angajat de către popor să lucreze pentru popor. Îmi doresc o Românie puternică, sigură și prosperă astfel încât toți cei plecați să se întoarcă, iar cei rămași să nu mai plece.”
UPDATE 19:40 Ordinea candidaților în dezbatere
John Ion Banu-Muscel – 1; Elena Lasconi – 2; Lavinia Șandru – 3; Crin Antonescu – 4; Daniel Funeriu – 5; Nicușor Dan – 6; Cristian Terheș – 7
UPDATE 19:30 Au sosit candidații
La dezbaterea prezidențială de la Palatul Parlamentului vor participa Nicușor Dan, Crin Antonescu, Elena Lasconi, Cristian Terheș, Lavinia Șandru, Daniel Funeriu și John Ion Banu-Muscel.
Victor Ponta a confirmat la emisunea Ai Aflat! cu Ionuț Cristache că nu va participa la dezbaterea organizată de Antena 3 CNN, alegând în schimb să ia parte la un eveniment religios la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman.
Fostul premier va fi prezent în această seară, de la ora 19:00, la un moment spiritual unic pentru România – aducerea în pelerinaj a moaștelor întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Constantin cel Mare, venite din Veneția între 30 aprilie și 8 mai.
La dezbaterea Antena 3 nu va fi prezent nici candidatul Silviu Predoiu.
De asemenea, pe lângă cei doi, vor lipsi și Sebastian Popescu și George Simion de la dezbatere.
Cine participă la dezbaterea prezidențială din 2025?
Antena 3 transmite că toți cei 11 candidați la alegerile prezidențiale 2025 au fost invitați la această dezbatere. Este ultima ocazie pentru ei să convingă electoratul înainte de votul de duminică, 4 mai. Evenimentul va fi moderat de Mihai Gâdea și va aduce față în față viziuni și programe diferite pentru viitorul României.
Președintele AUR, George Simion a anunșat că nu va participa nici la această dezbatere, după ce a plecat de la dezbaterea de luni, organizată de Digi24 iar la cea organizată de TVR nu s-a prezentat.
Ce teme vor fi abordate în dezbaterea electorală?
Candidații vor discuta teme de interes național precum:
-
Politica externă și siguranța națională
-
Justiția și statul de drept
-
Economia și investițiile
-
Educația și sănătatea
-
Schimbările climatice și energia
În plus, vor răspunde la întrebările jurnaliștilor Antena 3 CNN, întrebări din public și vor avea posibilitatea să-și adreseze întrebări între ei.
De ce este importantă această dezbatere?
Aceasta este a treia și ultima dezbatere din campania electorală 2025 și joacă un rol decisiv în formarea opiniei publice.