SUA şi Ucraina au semnat acordul privind mineralele rare

SUA şi Ucraina au încercat să ajungă la un acord privind resursele naturale încă de la întoarcerea preşedintelui american Donald Trump la Casa Albă în ianuarie.
Acordul vine după săptămâni de negocieri intense, care au devenit uneori dure şi care au deraiat temporar ajutorul acordat de Washington Ucrainei.
Departamentul Trezoreriei SUA a anunţat miercuri că ambele ţări au semnat acordul. „După cum a declarat preşedintele, Statele Unite se angajează să contribuie la facilitarea încheierii acestui război crud şi lipsit de sens”, a declarat secretarul Trezoreriei, Scott Bessent.
„Acest acord semnalează clar Rusiei că administraţia Trump este angajată într-un demers de pace centrat pe o Ucraină liberă, suverană şi prosperă pe termen lung”, a declarat Bessent. „Şi pentru a fi clar, niciunui stat sau persoană care a finanţat sau a furnizat maşinăria de război rusă nu i se va permite să beneficieze de reconstrucţia Ucrainei”, a adăugat el.
Ministrul ucrainean al Economiei, Iulia Svyrydenko, a fost prezent la Washington pentru a semna acordul în numele guvernului ucrainean.
Printre termenii acordului se numără „proprietatea şi controlul deplin” care revin Ucrainei, a postat ea miercuri pe platforma X.
„Toate resursele de pe teritoriul nostru şi din apele teritoriale aparţin Ucrainei”, a spus ea, adăugând: „Statul ucrainean este cel care stabileşte ce şi unde să extragă. Subsolul rămâne în proprietatea Ucrainei – acest lucru este clar stabilit în acord”, a precizat ea.
Se aştepta ca preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, să încheie acordul în timpul călătoriei sale la Washington, în februarie, însă semnarea documentului a fost amânată după ce vizita a fost întreruptă în urma întâlnirii controversate din Biroul Oval.