Fostul strateg de campanie al lui Trump: „Vrem să facem revoluția din America permanentă, să punem stăpânire pe instituții”

Fostul strateg al primei campanii a lui Trump, Steve Bannon, un nume de referință în mișcarea Make America Great Again, consideră că al doilea mandat al lui Trump este mult diferit față de primul. Într-un interviu acordat miercuri cotidianului Le Monde, Bannon a declarat despre transformările radicale declanșate de politica lui Trump că trebuie să fie permanente: „Vrem să facem această revoluție permanentă, să punem stăpânire pe instituții».”
Steve Bannon, fostul strateg de campanie al lui Donald Trump, a lansat un atac dur asupra opoziției democraților, care încearcă să-l oprească pe președintele american: „Aceste o sută de zile au fost: acțiune, acțiune, acțiune! Subminăm opoziția. Stânga merge în instanță pentru că nu are nicio putere politică, iar mobilizarea din stradă este destul de slabă, comparativ cu data trecută. Sunt oameni nemulțumiți, desigur, dar singura lor modalitate de a-l opri pe Trump este doar să-i încetinească acțiunile”.
El a descris victoria din 2016 ca fiind „providențială” și consideră că înfrângerea din 2020, pe care o numește „alegerile furate”, a fost benefică, oferindu-i echipei Trump patru ani pentru a planifica strategia actuală.
„Trebuie epurați profesorii”, iar „studenții străini care protestează să fie expulzați imediat”
Bannon a subliniat că, între timp, administrația Trump își extinde puterea executivă, ocolind Congresul, în domenii cheie precum politica comercială și expulzările de imigranți: „Puterea în Statele Unite este instituțională. Vrem să facem această revoluție permanentă, să punem stăpânire pe instituții,” a explicat el, justificând confruntările cu Curtea Supremă, cum este cazul Abrego Garcia, expulzat pe nedrept în El Salvador, sau în privința dreptului la cetățenie prin naștere, protejat de aproape 160 de ani.
Strategul, considerat azi un consilier informal al lui Trump, a spus că administrația Trump „a zdrobit cabinetele de avocatură”, care ar reprezenta „țesutul muscular, tendoanele care leagă Capitoliul, Wall Street și clasa politică.”
Presiunea politicii Trump nu se oprește doar asupra firmelor de avocatură, ci este simțită și de către universitățile americane, care sunt amenințate cu pierderea finanțărilor federale dacă nu cedează în fața programului guvernamental: „Trebuie epurați profesorii,” a spus Bannon, vizând instituții prestigioase de învățământ precum Columbia și Harvard, dar și instituțiile publice din statele Wisconsin, Michigan și Illinois. „Trebuie să acționăm, să epurăm cei mai periculoși 200 de profesori progresiști, nu doar pentru antisemitism, ci pentru neomarxismul lor,” a adăugat el.
Bannon a mai subliniat că este „foarte împotriva majorității studenților străini,” având o poziție dură împotriva celor care aleg să protesteze: „Dacă vii în Statele Unite și vrei să protestezi, ești expulzat imediat,” a spus el, această abordare agresivă aliniindu-se viziunii lui Trump de a transforma profund America și de a construi un regim bazat pe loialitatea față de administrația sa. El susține chiar expulzarea „imediată” a tuturor studenților chinezi, idee pe care a spus că o discută „tot timpul” cu Casa Albă.
Strategul l-a caracterizat pe Musk drept „om înfrânt”, care nu și-a onorat obiectivul promis lui Trump
Explicând strategia care a permis programului lui Trump, Make America Great Again, să câștige teren, strategul a recunoscut că echipa Trump a implementat un sistem de numiri politice care să-i asigure loialitatea în guvern, stabilind un „spoils system” prin care, din cele 2-2,5 milioane de angajați guvernamentali, doar 4.000 sunt esențiali pentru implementarea acestuia.
Bannon le-a arătat cu mândrie jurnaliștilor volumul gros de 900 de pagini al „Projet 2025”, care descrie planurile campaniei lui Trump de a contesta instituțiile și ordinea internațională stabilită după al Doilea Război Mondial, și l-a calificat pe Elon Musk drept un „om înfrânt”, care „va pleca în câteva săptămâni pentru că nu a făcut nimic durabil”.
El a precizat că admis că Musk a primit putere doar datorită sprijinului său financiar decisiv și l-a acuzat pe șeful DOGE că nu și-a onorat promisiunile, potrivit cărora urma să reducă cheltuielile bugetare cu 2.000 de miliarde de dolari pe an. Ulterior, Musk a redus la jumătate obiectivul DOGE pentru ca, în final, să se angajaze la doar 7,5 % reduceri bugetare față de ținta inițială.
Concluzia lui Bannon a fost că reformele propuse în cadrul DOGE și desființarea agențiilor federale nu au avut succes.