Statele Unite renunță la rolul de mediator în războiul din Ucraina și cer Kievului și Moscovei să negocieze direct

Statele Unite nu vor mai juca un rol activ de mediator în războiul dintre Rusia și Ucraina, a anunțat Departamentul de Stat pe 1 mai, conform The Kyiv Independent.
Americanii spun că sprijină în continuare eforturile de pace, dar că e timpul ca cele două părți implicate să se așeze singure la masa negocierilor.
„El (președintele Donald Trump) știe, de asemenea, că există o altă parte a lumii, un întreg glob care are nevoie de atenție”, a declarat purtătoarea de cuvânt Tammy Bruce.
„Nu vom zbura în jurul lumii la un moment dat pentru a media întâlniri; aceasta este acum între cele două părți și acum este momentul în care trebuie să prezinte și să dezvolte idei concrete despre modul în care acest conflict se va încheia”, a mai adăugat aceasta.
Schimbarea vine după luni de eforturi diplomatice fără succes.
Administrația americană, prin secretarul de stat Marco Rubio și președintele Trump, avertizase deja că dacă nu vor exista progrese, Statele Unite se vor retrage.
Trump a spus clar încă din 18 aprilie: „Dacă una dintre cele două părți îngreunează foarte mult situația, vom spune pur și simplu: «Sunteți proști, sunteți nebuni, sunteți niște oameni oribili» și ne vom retrage”.
Tammy Bruce a confirmat că această schimbare de atitudine este deja în aplicare.
„Secretarul a precizat, de asemenea, foarte clar că, deși stilul nostru se va schimba, metodologia modului în care vom contribui la acest lucru se va schimba în sensul că nu vom fi mediatori”, a declarat Tammy Bruce.
Ucraina, pe de altă parte, a acceptat propunerea de încetare a focului și continuă să ceară oprirea necondiționată a ostilităților.
Pe 1 mai, senatorul republican Lindsey Graham a declarat că cel puțin 72 de senatori sunt gata să voteze pentru noi sancțiuni și taxe vamale împotriva Rusiei, dacă Putin nu dă semne că vrea negocieri de pace serioase.